Mapa pôšt Slovenskej republiky

Július Pastierik  /  23. 06. 2008, 10:03

Cestujete na dovolenku na Slovensko a chcete vedieť, kde sa v okolí vášho pobytu nachádza pošta, aby ste mohli poslať pozdrav, vybrať si peniaze...? Pozrite sa na internetovú mapu pôšt.

Slovenská pošta, a. s. V spolupráci so Žilinskou univerzitou pripravila pre všetkých používateľov jej služieb nový grafický informačný systém – mapu všetkých pôšt v Slovenskej republike. Túto službu oceníme najmä s blížiacim sa dovolenkovým obdobím a prázdninami, pretože takto si jednoducho môžeme zistiť, kde sa nachádza najbližšia pošta k miestu našej dovolenky.

Mapa SR s hľadaním pošty

Informačný systém je riešený ako prehľadná mapa. Na úvodnej stránke posta.sk/gis nájdeme mapu Slovenskej republiky s možnosťou vyhľadávania pošty podľa jej názvu. Toto oceníme vtedy, keď poznáme konkrétnu poštu a chceme zistiť jej adresu, otváracie hodiny a ako vyzerá budova, v ktorej sa nachádza.

Pošta v Košiciach

Samozrejme, pri tomto sa nám zobrazí aj mapa, kde je naznačené miesto, kde sa pošta nachádza. Podľa konkrétneho mesta si môžeme potom nechať zobraziť aj podrobnosti – vo väčších mestách je to mapa aj s názvami ulíc.

Mapa ulíc

Pokiaľ poštu nepoznáme, môžeme ju vyhľadať graficky. Grafický informačný systém portálu má zabudované (okrem už spomínanej mapy Slovenskej republiky) až štyri úrovne máp. Prvá – najhrubšia úroveň – je mapa krajov. Na tejto mape sú vyznačené všetky obce príslušného kraja, kde sa pošta nachádza. Pokiaľ chceme, môžeme si tu označiť oblasť, ktorú chceme zväčšiť, čím sa nám následne zobrazí podrobnejšia mapa (druhá úroveň) s vyznačenými cestami a označenými poštami.

Mapa BB kraja

Presnosť manuálneho značenia nie je vždy tá najideálnejšia možnosť. Je to tak preto, lebo zobrazovaná mapa má presné rozmery, ktoré pri ručnom značení asi ťažko dosiahneme. Nič viac je to vynikajúca možnosť, ako si predznačiť oblasť, ktorá nás zaujíma.

Druhá úroveň mapy

Pomocou šípok na kraji mapy si ju potom môžeme posunúť tak, aby sme dostali presnejšie zobrazenie. Pri tejto úrovni ešte nevidíme pošty príslušných obcí, zato vidíme mapu ciest, čo nám môže pomôcť pri ich fyzickom hľadaní.

Vyznačené pošty na tretej úrovni mapy

Umiestnenie vlastných pôšt vidíme až pri tretej úrovni zobrazenia, ktoré je totožné s úrovňou mapy, ktorá sa nám zobrazila pri vyhľadávaní pošty podľa jej názvu. Kliknutím na ikonu pošty sa nám potom zobrazia už spomínané údaje o pošte (fotografia, otváracia doba a pod.) Napokon zostáva štvrtá úroveň mapy, kde sú už vyznačené miestne podrobnosti, ako sú názvy ulíc (ak sú vôbec k dispozícii). Čo je dôležité, na tejto úrovni zároveň vidíme aj poštové schránky, pričom máme znovu k dispozícii aj podrobné údaje o nich – adresa a čas, kedy sa poštová schránka vyberá.

Schránka na štvrtej úrovni mapy

Internet: www.posta.sk/gis

 

Neprehliadnite: