Firefox 3 prekonal rekord! 8 miliónov stiahnutí

Tomáš Kusenda  /  19. 06. 2008, 13:49

Pri slávnostnom uvoľnení finálnej verzie obľúbeného internetového prehliadača FireFox 3 sa Mozilla a každý jeden užívateľ pokúšali o rekord. Bol vyhlásený Download Day, ktorý sa úspešne zapísal do Guinessovej knihy svetových rekordov.



Tento zápis však predchádzali veľké prvotné problémy na stránkach mozilly. Servery jednoducho neuniesli nápor užívateľov a boli nedostupné. Problém trval dlhšiu dobu a výpadky trvali od niekoľkých sekúnd až po desiatky minút.

Aj napriek všetkým ťažkostiam sa však podarilo prekonať svetový rekord. Počas dvadsiatich štyroch hodín od uvoľnenia finálnej verzie bolo stiahnutých viac ako osem miliónov kópií. Toto číslo ďaleko predbehlo Firefox 2, ktorý bol stiahnutý 1,6 milión krát a Operu 9.5, ktorá bola počas piatich dní stiahnutá 4,7 milión krát.

V týchto chvíľach sa ešte stále čaká na oficiálne potvrdenie rekordu. Zatiaľ však nabieha počet stiahnutí, ktorý sa blíži k číslu jedenásť miliónov.

Firefox sa stáva stále viac a viac obľúbeným internetovým prehliadačom a z mysleného koláča mu patrí už poriadny kus. Podľa odborníkov je to najmä vďaka médiám a šikovnému, ale veľmi jedinečnému marketingu. Ten využíva komunity užívateľov a nenápadnú reklamu, ako aj fakt, že optimalizovať web pre najväčšieho rivala, Internet Explorer nie je jednoduchá záležitosť.

Autor: Tomáš „Kusi" Kusenda

Neprehliadnite: