AMD chce konkurovať procesorom Intel Atom

Tomáš Kusenda  /  18. 06. 2008, 20:00

Intel s ich mikroprocesormi Atom a VIA so svojimi Nano (kódové označenie Isaiah) obsadzujú doteraz akosi prehliadanú časť trhu. Procesory Intel Atom sa naozaj ujali a preto AMD nespí a chystá konkurenciu.

Procesory Intel Atom sa vyznačujú primeraným výkonom s naozaj nízkou cenou a ešte nižšou spotrebou, vďaka čomu sú ideálne pre mobilné zariadenia, UMPC, či notebooky s extrémne dlhou výdržou batérie.
VIA neustále pracuje na procesore VIA Nano, ktorý má podľa dostupných informácii priniesť pri rovnakej spotrebe ešte vyšší výkon ako procesory Intel Atom.

AMD chce samozrejme uspieť tiež, ale takmer všetky informácie prísne tají. Nie je známe dokonca ani kódové označenie. Niečo však predsa len uniklo. Bude sa jednať o 64 bitové procesory, založené na architektúre K8. Tie budú mať takt aspoň 1 000 MHz a vyrovnávaciu pamäť L2 cache bude mať 256 KB. S najväčšou pravdepodobnosťou budú vyrábané 65 nanometrovou technológiou. Integrovaný pamäťový radič bude podporovať DDR2 pamäte s maximálnym taktom 800 MHz a HyperTransport zbernica bude mať takt 800 MHz. Mikroprocesory budú osadzované do socketu (pätice) BGA, ktorá má 812 pinov. Predpokladaná spotreba pri maximálnom výkone bude na úrovni 8 Wattov.

Zdroj: tcmagazine.com
Autor: Tomáš „Kusi" Kusenda

Neprehliadnite: