Wine 1.0 je konečne tu

Tomáš Kusenda  /  18. 06. 2008, 19:35

Známy softvérový nástroj pre spúšťanie "Windowsáckych" aplikácii pod operačným systémom Linux sa konečne po veľmi dlhej dobe dočkal Finálnej verzie.



Aplikácia Wine slúži na akési emulovanie Windows API nad X a OpenGL pre operačný systém Linux. Vďaka tomu si na distribúciách ako je SuSe, Ubuntu, Debian, Mandiva, či ďalšie bez problémov spustíte svoje obľúbené programy, hry, či iné aplikácie, ktoré fungujú výhradne pod operačným systémom Windows. V posledných verziách sa vývojársky tím zameral najmä na najhrávanejšie hry ako sú World of Warcraft, Half Life: Counter Strike a ďalšie. Samozrejmosťou sú aj špecializované programy ako Photoshop, AutoCAD a mnohé ďalšie špecializované nástroje.

Prvá finálna verzia prichádza až po pätnástich rokoch aktívneho vývoja. Posledných pár mesiacov nepribúdali žiadne nové nástroje ani funkcie. Dochádzalo iba k opravám chýb a do podpory sa zahŕňali nové aplikácie.

Na stránkach http://appdb.winehq.org/ je možné overiť si podporu jednotlivých programov. Viac informácii, ako aj download nájdete na http://winehq.org/.

Autor: Tomáš „Kusi" Kusenda

Neprehliadnite: