Intel založil novú spoločnosť - SpectraWatt

Ivan Čapkovič  /  17. 06. 2008, 19:49

Intel vstúpil do rastúceho priemyselného odvetvia – „čistej výroby“ a to založením firmy SpectraWatt, ktorá bude vyrábať solárne panely.

solar Intel investoval do tejto firmy už 50 miliónov dolárov a pridávajú sa ďalší investori ako Goldman Sachs, Cogentrix Energy, PCG Clean Energy and Technology Fund a nemecká spoločnosť Solon.

Od polovice tohto roka sa už v Oregone začalo s prípravami a dovážaním všetkého potrebného. Samotná výroba panelov na báze silikónu sa dá očakávať od začiatku budúceho roka. Šéfom firmy sa stal bývalý riaditeľ Intel New Business Initiatives, Andrew Wilson.

V interview Wilson odmietol prezradiť bližšie technické informácie, lebo firma ešte pracuje na patentoch. Ale povedal, že sa zamerali na zlepšenie kvality a využiteľnosti solárnej energie a jej premenu na elektrinu, čím by sa mala znížiť aj jej cena.

„Solárny priemysel je teraz tam, kde bola výroba procesorov v 70. rokoch – je tu ešte plno vecí, ktoré treba vyriešiť a vylepšiť,“ dodal.

Prvá továreň v Oregone bude vyrábať 60 megawattové panely. Wilson tiež povedal, že firma si už zaistila odberateľov i dodávky polysilikónu, ktorého je zatiaľ na zemi veľmi malé množstvo.
Arvind Sondhani, prezident Intel Capital a víceprezident Intelu, v prehlásení uviedol, že sa výrobca čipov pozerá po iných obchodných možnostiach v „čistej technológii“. „Toto je dôležitá investícia pre Intel Capital a my budeme i naďalej podporovať SpectraWatt v jeho ďalšom rozvoji.“

Neprehliadnite: