Motorola znižuje počet výskumných laboratórií

Ivan Čapkovič  /  16. 06. 2008, 00:00

V piatok Motorola (3. najväčší výrobca mobilných telefónov) oznámila zníženie počtu zamestnancov vo výskumných laboratóriách. Z pôvodných 300 presunie 180 do iných oddelení.

 

motorola

Táto stratová spoločnosť sa chystá teraz, keď jej akcie klesajú a prichádzajú kritiky za dizajn mobilných telefónov, oddeliť celú svoju pobočku výroby mobilných telefónov – zvyšných 180 zamestnancov z výskumu prevelí do 3 obchodných skupín k 1. 7.

Motorola okrem mobilov vyrába aj sieťové vybavenie, set top boxy, pracuje vo vládnom i verejnom zabezpečovaní a vďaka tomu v roku 2007 poskočila na miesto druhého najväčšieho výrobcu týchto zariadení (1. ostáva Samsung).
 
Hovorkyňa spoločnosti Motorola, Maya Komadina, potvrdila, že kvôli zníženiu nákladov bude ďalších 150 zamestnancov Motoroly po celom svete prepustených a budú zastavené niektoré výskumné projekty, ale nebolo povedané ktoré a kde konkrétne.

Okrem iného povedala, že Motorola, ktorá mala v roku 2007 66 tisíc zamestnancov hľadá vo svojich radoch schopných pracovníkov, ktorí boli postihnutí „uťahovaním opaskov“.

Hovorkyňa taktiež uviedla, že presun výskumníkov do obchodných skupín podporí snahu firmy zamerať sa na tie projekty, ktoré prinášajú najväčší zisk.

Ostávajúcich 120 výskumníkov prejde do novo vzniknutého Applied Research & Technology Center, kde sa zamerajú na dlhotrvajúce výskumy pod vedením Dana Moloneyho, šéfa oddelenia pre siete a set top boxy.

Motorla, ktorá strácala pôdu pod nohami na trhu s mobilnými telefónmi sa zachránila vďaka veľkému úspechu série Razor, preto sa očakáva, že firma oddelenia okolo Razoru v roku 2009 oddelí od terajšieho výskumu.

Neprehliadnite: