B2B úverová kríza začala

Tlačový servis  /  13. 06. 2008, 00:00

Coface zaznamenáva zhoršenie platobných vzťahov spoločností: platobná neschopnosť vzrástla počas prvého štvrťroka 2008 o 45% v porovnaní s rovnakým obdobím z roka 2007. Je to jasný dôkaz začínajúcej úverovej krízy, aj keď tento indikátor, založený na správach poistencov Coface v 65 krajinách, zvyčajne na začiatku krízy reaguje prehnane.

Finančná kríza rozčerila hladinu ekonomiky dvoma spôsobmi: za prvé redukovaním amerického dopytu, čo ovplyvnilo najmä Severnú Ameriku a krajiny exportne orientované na toto teritórium a za druhé narastajúcou komplikovanosťou dostupnosti bankových úverov. Ďalšími negatívnymi faktormi sú narastajúce ceny surovín a energií, zhodnocovanie mien mimo dolárového bloku a veľmi drsná konkurencia. „Z pohľadu Slovenska sa kríza momentálne priamo dotýka len exportérov orientovaných na spomínané teritória, prípadne na krajiny v rámci Európy, ktoré pociťujú najväčšie výkyvy vo finančnom sektore. To komplikuje spoločnostiam v týchto krajinách rýchly prístup k úverom a prejavuje sa na predlžovaní splatností“, dodáva Tomáš Jurík, generálny riaditeľ Coface Slovakia.

 

Coface znižuje ratingy siedmim sektorom

Ratingy elektronických komponentov, papierenského priemyslu, maloobchod, automobilového priemyslu, stavebníctva, leteckého transportu, a textilného priemyslu sa znižujú. Niektoré na celosvetovej úrovni, iné iba v USA a/alebo Západnej Európe.

 

Piata úverová kríza v poradí od prvej ropnej krízy začala a platobná morálka spoločností sa od začiatku roka 2008 zhoršuje“, povedal Coface CEO Jérôme Cazes. “Náš risk monitoring bol posilnený, aby nám umožnil pokračovať v podpore aktivít našich klientov, pričom zároveň obmedzíme dopad krízy na výsledky”.

Neprehliadnite: