Linux je kľúčom k lacným notebookom

Ivan Čapkovič  /  09. 06. 2008, 00:00

Acer, tretí najväčší výrobca PC na svete, verí, že Linux je kľúčom k lacným notebookom a dúfa, že sa vytvorí vlastná komunita okolo týchto zariadený.

 

linux Niekoľko nových lacných notebookov oznámilo používanie Windows XP alebo práve Linuxu. Napríklad Acer vytvoril One-Page čo je akási „domovská stránka“ notebooku, ktorá sa načíta pred samotnou inštaláciou operačného systému a umožní prehrávať hudbu, hranie hier a mnoho ďalšieho.

 

Naozaj potrebujeme pokračovať v našej ceste práve s Linuxom ,“ povedal v interview Jim Wong, viceprezident spoločnosti Acer. „Môžeme na tom viac zapracovať a skúsiť vytvoriť celé skupiny ľudí. Linux je jedno slovo a my potrebujeme celú komunitu .“

 

Snaha zoskupiť programátorov okolo Linuxu pre lacné notebooky sa zdá byť tvrdou ranou pre Microsoft.

Linux sa môže stať nástrojom, vďaka ktorému sa podarí presvedčiť Microsoft, aby naďalej podporoval Windows XP a nenútil výrobcom Windows Vista, ktorý je drahší a zbytočne by predražoval lacné notebooky.

 

Variant s Linuxom je omnoho lacnejší hneď z niekoľkých dôvodov. Má nižšie hardwarové požiadavky a neplatí za neho žiaden poplatok. Spoločnosť Microsoft nerada prichádza o akýchkoľvek zákazníkov a preto sa bude snažiť udržať Windows XP pri živote ako dlho to len pôjde.

Niektorí výrobcovia sa dokonca sťažovali, že ich Microsoft núti vyrábať maximálne 10 palcové monitory a žiadne dotykové obrazovky.

 

Acer vo štvrtok vypustil prvú verziu mini-notebooku „Aspire One“. Tento model v hodnote 399 až 499 dolárov je určený pre ľudí, ktorí chcú lacné a mobilné zariadenie, s ktorým môžu bezdrôtovo surfovať na internete.

 

Aj ďalšie spoločnosti pracujú s Linuxom. Napríklad Asus ponúkol svoj populárny Eee PC s oboma variantmi, teda aj s Windowsom XP aj s Linuxom. Dokonca spoločnosť očakáva predaj Linux verzie okolo 2 miliónov kusov.

 

Taiwanská spoločnosť Micro-Star International (MSI) taktiež ponúka obe varianty – s XP aj s Linuxom. Ich Wind mini-laptop s Linuxom stojí 399 dolárov a s Windowsom XP 499 dolárov.

 

Acer síce teraz pracuje výhradne s Linuxom, ale mini-laptopy s Windowsom XP sa budú predávať od začiatku júla ,“ dodal Wong.

 

Neprehliadnite: