IBM chladí nové čipy vodou

Ivan Čapkovič  /  06. 06. 2008, 00:00

Vo štvrtok spoločnosť IBM oznámila, že vedci z výskumného laboratória v Zürichu a z Fraunhoferovho inštitútu v Berlíne pracujú na mikročipe, ktorý by sa sám chladil vďaka mikrotrubičkám rozvádzajúcim vodu.

 

cip

Komponenty čipu sú stavané v trojrozmerných radoch. V tomto je hlavný rozdiel od systému „jedna-vedľa-druhej“ u silikonových pečatí.

 

Čipy, ktoré sú budované v trojrozmerných formáciách ponúkajú omnoho viac ciest k spracovaniu a výrazne skracujú dráhu, ktorú musia informácie prejsť (až na 1/1000). Tieto informácie pochádzajú od Thomasa Brunschwilera, vrchného inžiniera vo výskumnom laboratóriu IBA v Zürichu, ktorý na tomto čipe pracuje už 2 roky.

 

Problém ale je, že tieto experimentálne čipy taktiež generujú obrovské množstvo tepla.

 

Z tohto dôvodu vedci vytvorili chladiaci systém zložený z mikrotrubičiek (o hrúbke ľudského vlasu, teda asi 50 mikrometrov) rozvádzajúcich vodu medzi každou vrstvou čipu. Aby sa zabránilo prípadnému skratu sú trubičky hermeticky uzavreté od ostatných súčastí čipu – najskôr vrstvou silikónu a potom vrstvou silikonového piesku.

 

Pre prepojenie jednotlivých častí chladenia medzi vrstvami čipu (bez jeho zničenia) vedci použili mäkkú zmes zlata a cínu, ktorá ma nízky bod tavenia.

 

Tento proces nám umožní kompletné zabezpečenie spojov. Vďaka čomu môžeme použiť ako chladič vodu, ktorá ma oproti iným chladičom obrovské výhody ,“   povedal Brunschwiler.

 

Vodou chladený čip by sa mohol začať využívať v superpočítačoch a v priebehu 5 až 10 rokov v bežných stolných počítačoch.

 

Táto metóda je síce nová, ale zámer chladenia vodou už takou novinkou nie je. Spoločnosti ako napríklad IBM alebo HP (Hewlett-Packard) predávajú serverové zostavy s tekutým chladiacim systémom.

Vedci z Tyndallovho inštitútu v marci oznámili, že pracujú na tekutom systéme chladenia, ktorý bude začlenený do obalu čipu. A v apríli spoločnosť IBM ohlásila superpočítač, ktorý používa vodu k chladeniu procesorov.

 

 

Zdroj: cnet.com

 


Neprehliadnite: