Spoločnosť Gebrüder Weiss investuje vo veľkom

Tlačový servis  /  05. 06. 2008, 00:00

V rámci tradičného podnikania sa na Slovensku preinvestuje približne 12 miliónov eur: V Senci vzniká moderný logistický terminál s dodatočnou skladovacou plochou s rozlohou 15 000 m².

Slovenské pobočky rakúskeho prepravného a logistického koncernu Gebrüder Weiss dosiahli v roku 2007 obrat 27 miliónov eur. Nárast na Slovensku prispel takto nadmerne k rastu celého koncernu, ktorý sa pohyboval na úrovni 9 percent. Špecialista pre oblasť strednej a východnej Európy dosiahol v celom koncerne obrat 950 miliónov eur, pri stabilnom cashflow viac ako 55 miliónov eur.

Narastá dopyt po logistických riešeniach

Na Slovensku má spoločnosť Gebrüder Weiss osem pobočiek, kde pracuje celkovo 250 zamestnancov, s krytou skladovacou plochou s rozlohou 18 000 m². K silnému rastu pobočiek prispeli všetky oblasti: okrem pozemnej dopravy stúpol aj dopyt po kompletných logistických riešeniach, ako aj po leteckej a námornej preprave. V roku 2007 investovala spoločnosť Gebrüder Weiss na Slovensku približne 3,1 miliónov eur do pozemkov, IT- vybavenia, ako aj do iných technických zariadení.

V celom koncerne dosiahla medzinárodná pozemná doprava s 30 percentami, tak ako aj predtým, najvyšší podiel na obrate, avšak čoraz väčšiu úlohu zohráva aj oblasť logistických riešení s dosiahnutými 28 percentami. Ako dôvod uvádza country manager Ján Krupa narastajúce trhové požiadavky a agresívnejšiu konkurenciu, s ktorou sú zákazníci konfrontovaní: „Naše logistické riešenia pomáhajú našim zákazníkom zredukovať náklady a optimalizovať procesy v celom dodávateľskom reťazci. To prináša výhody v hospodárskej súťaži. My máme know – how a vybudovanú sieť na to, aby sme mohli rozvíjať a realizovať individuálne riešenia pre našich zákazníkov.“

Regionálna podpora

Predseda predstavenstva, Wolfgang Niessner, zdôrazňuje: „Po investovaní 150 miliónov eur v predchádzajúcich troch rokoch sú na rok 2008 naplánované ďalšie investície vo výške 51 miliónov eur. Definovali sme si cieľ, získať ešte užší kontakt so zákazníkmi v rámci východnej Európy.“ Pre vytvorenie ešte hustejšej siete spoločnosti Gebrüder Weiss sú plánované okrem približne 3,3 miliónov eur investícií na Slovensku aj ďalšie prostriedky pre zabezpečenie terminálov v Bulharsku, Chorvátsku, Slovinsku a Srbsku.

Okrem toho je na programe výstavba moderného špedičného terminálu v Rumunsku. „My investujeme vo východnej Európe, aby sme mohli našim zákazníkom ponúknuť ešte viac možností riešenia v rámci našej efektívnej organizácie“, hovorí regionálny riaditeľ, Jürgen Bauer. „Kombinácia technicky výkonnej logistickej siete a fundovaných vedomostí našich pracovníkov sú našimi charakteristickými znakmi. My investujeme nielen do budov a technickej vybavenosti, ale súčasne aj do kvalifikácie našich pracovníkov – tak zabezpečujeme úspech pre našich zákazníkov.“ Pracovníkom rodinného podniku sa ponúkajú rozsiahle možnosti pre ich osobný rozvoj, ako sú rôzne programy na podporu nových pracovníkov

v rámci koncernu, tréningy jednotlivých kompetencií a jazykové kurzy.


Globálny rast

Veľmi spokojný je Wolfgang Niessner aj s vývojom v zámorí: „V spolupráci s naším joint – venture partnerom, spoločnosťou Röhlig, sme dokázali zabezpečiť celkový obrat vo výške 270 miliónov eur. Konsolidovaný obrat divízie Air & Sea dosiahol v roku 2007 výšku 188 miliónov eur. Všetky časti našej globálnej siete sa vyvíjajú veľmi uspokojivo.” Sieť sa neustále rozširuje a ponúka pre pobočky na Slovensku celosvetové spojenie pre všetkých zákazníkov.

Neprehliadnite: