Digitálne prototypovanie umožňuje výrobcom rýchlejšie navrhovať inovatívne výrobky a ušetriť peniaze

Tlačový servis  /  05. 06. 2008, 00:00

Autodesk predstavil na Slovensku výhody riešenia digitálneho prototypovania, ktoré výrazne zvyšuje produktivitu a podstatne zrýchľuje inovačný cyklus.

Spoločnosť Autodesk (NASDAQ: ADSK) predstavila slovenským zákazníkom na seminári o digitálnom prototypovani pre výrobné spoločnosti najnovšie trendy v navrhovaní. Základným prvkom riešenia digitálneho prototypovania spoločnosti Autodesk je Autodesk Inventor, ktorý umožňuje vytváranie špičkových digitálnych 3D modelov. Hlavnou výhodou digitálneho prototypovania je možnosť rýchlo skonštruovať výrobok a overiť jeho funkcionalitu bez nutnosti vyrobiť drahý fyzicky prototyp.

 

Výhody digitálneho prototypovania využíva na slovenskom trhu stále viac spoločností. V priebehu seminára sa o svoje pozitívne skúseností s digitálnym prototypovaním z riešení spoločnosti Autodesk podelili hneď traja slovenskí zákazníci:

  • Emotek - vývoj, výroba, rekonštrukcie a servis elektroiskrových obrábacích strojov;

  • DIH - spracovanie projektovej a výrobnej dokumentácie v oblasti ekologických technológii na spaľovanie biomasy a v oblasti energetiky;

  • Alfa Conex Slovakia - vývoj, konštrukcia a realizácia technologických celkov, strojných zariadení a manipulačnej techniky.

 

Dlhodobým sledovaním výrobných spoločností sa ukázalo, že firmy, ktoré využívajú len 2D navrhovanie, vykazujú tak nízky rast obratu ako aj nízky rast ziskovosti. Firmy, ktoré využívajú 3D dizajn, dosahujú buď vysoký rast obratu, alebo vysoký zisk - nie však súčasne tieto dva ukazovatele. Až tí výrobcovia, ktorí naplno využívajú digitálne prototypovanie, sú spravidla veľmi ziskoví a zároveň dynamicky rastú.

„Digitálne prototypovanie znižuje potrebu našich zákazníkov spoliehať sa na fyzické prototypy, čo v dôsledku znižuje náklady a urýchľuje cestu výrobku na trh vo vysoko konkurenčných odvetviach,“ povedal Peter Priesol, Manufacturing Technical Sales Consultant v spoločnosti Autodesk. „Na rozdiel od bežných 3D postupov zameraných len na geometriu, umožňuje digitálne prototypovanie našim zákazníkom orientovať sa viac na konštrukčné procesy a inovatívnu funkcionalitu.“

 

„Prínosy riešenia Autodesk Inventor v priebehu vývoja digitálneho prototypu zahrňujú napríklad prepojenie všetkých členov vývojového tímu a zdieľanie správnych a aktuálnych dát, vrátane automatizácie zmenových konaní. Súčasťou riešenia digitálneho prototypovania je reálna vizualizácia výrobku pre obchodné a marketingové účely, ktorá umožňuje našim zákazníkom reagovať na požiadavky svojich zákazníkov lepšie a rýchlejšie než kedykoľvek predtým,“ dodáva Martin Peňáz, Key Account Manager spoločnosti Autodesk.

Neprehliadnite: