Wikia spustila nový vyhľadávací systém

Ivan Čapkovič  /  04. 06. 2008, 00:00

Dnes ráno prišla Wikia s novou „bláznivou“ možnosťou, v dnes už aj tak dosť kontroverznom Wikia vyhľádavacom systéme.

 

wikia

Počínajúc dnešným dňom máte možnosť zmeniť výsledky hľadania, ak sa Vám proste nepáčia. Tieto „Vaše“ zmeny sa prejavia nielen Vám, ale aj všetkým užívateľom Wikia Search.

Systém začal s malým počtom automaticky indexovaných stránok – slabých 30 miliónov, ktoré vytvorili základy vyhľadávania a teraz je už len na užívateľoch ako budú tieto počty rozširovať. Sám spoluzakladateľ Wikie – Jimmy Wales priznal, že je to veľmi malé číslo ale zároveň dodal: „Sme iba na začiatku !“

 

Úpravy, ktoré môžete robiť sú veľmi rozsiahle. Ak si myslíte, že je vyhľadaný odkaz príliš nízko alebo príliš vysoko môžete ovplyvniť jeho pozíciu pri ďalšom hľadaní. Môžete dokonca zmazať celé odkazy či ručne dopísať nové. Taktiež môžete prepísať výsledný text k odkazom, poprípade napísať svoj komentár a tak podobne...

 

Pre ľudí zvyknutých na čisto algorytmické vyhľadávanie sa tieto možnosti môžu zdať ako nočná mora. V podstate to znamená, že výsledky sú aspoň z časti ovplyvnené „bláznivými ľuďmi“ alebo, čo je horšie ľuďmi, ktorí propagujú svoje stránky na úkor rastúcej konkurencie.

 

Ak máte šťastie môžu byť Vaše výsledky pozitívne ovplyvnené ľuďmi, ktorí sa do danej problematiky rozumejú, Vašimi priateľmi alebo prostým väčšinovým názorom. A presne v tomto je nádej tohto projektu.

 

Samotná myšlienka akéhosi „transparentného vyhľadávacieho systému“ je dobrá, ale iba čas ukáže či sa dokáže uchytiť rovnako ako napríklad Wikipedia . Teraz môžeme len dúfať, že úprava hľadaní nebude pre užívateľov natoľko divná, aby sa cez to nepreniesli a nezačali tieto možnosti plne využívať.

 

 

 

Samotný vyhľadávač si môžete pozrieť tuWikia

Zdroj - cnet.com

 

 

 

Neprehliadnite: