Western Digital na trh dodáva disk VelociRaptor

Tomáš Kusenda  /  03. 06. 2008, 00:00

Spoločnosť Western Digital je svetový výrobca pevných diskov (HDD) a prenosných pamäťových zariadení. Tento krát prináša 2,5 palcový pevný disk s kapacitou až 300 GB a desať tisíc otáčkami za sekundu. Disk má však veľkosť 3,5 palca.

Keďže disk má rozhranie SATA II, dosahuje priepustnosť 3Gbit za sekundu. Pri svojich desiatich tisíckach otáčok za minútu dosahuje prístupovú dobu 6,9 milisekundy pri čítaní a 7,6 milisekundy pri zápise. Tomu napomáha aj inovatívne riešenie konštrukcie celého disku.

Rada VelociRaptor prináša zo sebou aj ďalšiu inováciu. Jedná sa totiž o 2,5 palcový pevný disk, ktorý obsahuje klasické magnetické platne a výkonný motorček. To je však potrebné primerane chladiť a preto je osadený v pasívnom chladiči, ktorý umožňuje vynikajúci odvod tepla. Spolu s chladičom má disk rozmer 3,5 palca a preto je určený na používanie v desktopoch a domácich serveroch. Spotreba je podľa Western Digital 6.08 Wattov pri čítaní a zápise, pri standby a sleep režime len 4,42 Wattov a v nečinnosti spotrebuje disk len 4,53 Wattov.

Chladiaci systém IcePack znižuje teplotu pevného disku o viac ako 7 stupňov Celzia, čo je dobré najmä pri dlhodobej záťaži a v letných horúčavách. Všetko však záleží aj na vetraní počítačovej skrinky.

Podľa testov uskutočnených serverom ExtremeTech.com je rýchlosť zápisu 109 MB/s a čítanie dosahuje rýchlosť 110 MB/s. Ak zapojíte dva disky do RAID 0, tak zápis dosahuje rýchlosť 153 MB/s a čítanie 169 MB/s.

Odporúčaná cena je 299 amerických dolárov, čo je necelých šesť tisíc Slovenských korún. Na Našom trhu je však o takmer dve tisíc korún drahší.

 

Autor: Tomáš „Kusi" Kusenda

Neprehliadnite: