Intel Centrino 2 prináša nové technológie a HD video

Tomáš Kusenda  /  30. 05. 2008, 00:00

Intel už dlhšiu dobu pripravuje nástupcu pre asi najpopulárnejší štandard. Pre svoju mobilnú radu Centrino. Nástupca sa volá Centrino 2, má kódové označenie Montevina a prinesie mnoho zmien, vrátane hardvérovej podpory DirectX 10, či akcelerácie Full HD videa.

Samozrejmosťou je aj nižšia spotreba pri vyššom výkone, s čím ide ruka v ruke aj výdrž batérie v notebookoch. Čipové súpravy Intel GM45 a Intel GM47 prinesú nové bezdrôtové sieťové karty WiFi a WiMAX. Vďaka tomu bude komunikácia s okolím ešte rýchlejšia a pohodlnejšia. Najväčším lákadlom však bude nový integrovaný grafický čip Intel GMA X4500HD.

Táto novinka prichádza s podporou DirectX 10, Shader Model 4.0 a hardvérovou podporou High-Definition videa, teda podporou videa vo vysokom rozlíšení. Preto bude možné prehrávať filmy Blu-Ray kdekoľvek na cestách. GMA X4500HD zvláda dokonca aj video s rozlíšením 1 920 x 1 080p, čo je Full HD rozlíšenie. To je problémové aj pre mnohé dnešné počítače, televízory, o notebookoch ani nevravieť. O kvalitách tohto čipu svedčí aj HQV test, v ktorom získal GMA X4500HD z maximálneho počtu 130 bodov až 120.

Samozrejmosťou je aj vyšší výkon v hrách, ten je oproti predchodcovi menom GMA X3100 viac ako dvojnásobný. Pre porovnanie je grafická karta GMA X4500HD výkonnejšia ako nVidia GeForce 8400M G, ale len tesne ju predbieha nVidia GeForce 8400M GS.

Čipset podporuje HDMI (HDCP) aj DisplayPort. Avšak záleží priamo na výrobcoch, či tieto možnosti využijú alebo nie. Prvé čipsety by sa mali na svete objaviť už 14. júla. Bohužiaľ sa jedná o verzie PM, ktoré grafickú kartu neobsahujú. Intel má však problém s výrobcami a niektorými komponentmi. Preto sa predpokladá, že do predajní sa čipová súprava dostane až v auguste.

Zdroj: fudzilla.com, news.cnet.com
Autor: Tomáš „Kusi" Kusenda


Neprehliadnite: