Google modernizuje webový softverový nástroj

Adam Belko  /  31. 05. 2008, 11:13

Spoločnosť Google plánuje vydať koncom tohoto týždňa takmer finálnu verziu Google Web Toolkit 1.5

GWT 1.5 v aktuálnej podobe obsahuje podporu pre Java 5 a verziu programovacieho jazyka Sun Microsystems vytvoreného v roku 2006. Nový programovací jazyk môže vytvárať softvér, ktorý beží asi 1,2 až 2 krát rýchlejšie pre komplexné webové aplikácie, povedal Bruce Johnson, technický manažér pre GWT.

Google sa snaží nasmerovať ľudí na web s nádejou v nepriamy zisk za pomoci vyhľadávania v internete, z ktorého má spoločnosť hlavný príjem.Samozrejme je tu niekoľko menších priamych výnosov, vrátane poplatkov spoločností za používanie online Google aplikácií, ako je napríklad tabuľkový procesor alebo kalendár.

App Engine, ktorý bol odhalený v Apríli a súčasne má približne 60,000 schválených užívateľov je zdarma pre štartovacie aplikácie vyžadujúce 500MB priestor a širokopásmovú sieť na podporu asi piatich miliónov zhľiadnutých stránok za mesiac, povedal Google.

Okrem toho, Google bude účtovať 10 až 12 centov za hodinovú prácu procesoru, plus 15 až 18 centov na gigabyte uloženého priestoru za mesiac, 11 až 13 centov za prenesený gigabyte dát von a 9 až 11 centov za prenesený GB dát dnu.Tieto poplatky sú podobné, ako pri konkurenčnej službe Amazon.

Google Web Toolkit dovoľuje programátorom písať svoj vlastný kód v Jave, ale potom sa tento kód prevádza do jazyku JavaScript, ktorý je vstavaný vo webových prehliadačoch.Ďalšou prednosťou GWT je, že zvládne manipulovať s JavaScriptom vo viacerých prehliadačoch, tvrdí Google.GWT taktiež podporuje väčšinu moderných prehliadačov, vrátane posledných verzií Internetu Explorer, FireFox, Safari (a iné Webkitové prehliadače, ako napríklad iPhone alebo Google Android) a Opera.Podporovanie týchto nových vlastností robý Google Web Toolkit menej rozdielnym od ostatných Java programovacích prostredí, konštatuje Johnson.

Viac informácií na news.cnet.com

Autor: Adam Belko

Neprehliadnite: