Intel predstavil dvojjadrový Atom

Tomáš Kusenda  /  29. 05. 2008, 10:13

Intel, svetový gigant v oblasti výroby mikroprocesorov a čipových súprav opäť inovoval svoju najslabšiu radu. Svetu predstavil parametre dvojjadrového procesoru Atom.

Procesory Atom sú určené pre low-end segment a pre zariadenia s extrémne nízkou náročnosťou na spotrebu. Medzi ne môžu patriť UMPC, mobilné telefóny, notebooky, či PDA. Procesory stoja len niekoľko dolárov a ich spotreba je menej ako jeden Watt.

Intel tentoraz predstavil Atom 330. Ten má dve jadrá s frekvenciou 1,6 GHz, a každé z nich podporuje technológiu Hyper-threading (HT). Táto technológia umožňuje každému jadru spracovávať dve vlákna informácii naraz. Vďaka tomu dosahuje vyšší výkon a tento procesor sa v operačnom systéme javí ako štvorjadrový. Podporuje 64 bitové inštrukcie a inštrukčné sady ako SSE3, či technológiu execute disable bit,. Systémová zbernica dosahuje rýchlosť 533 MHz. Vyrovnávacia pamäť druhej úrovne dosahuje veľkosť 2 MB. Keďže sa jedná o ultra mobilný procesor, jeho TDP pri maximálnej záťaži dosahuje len 8 Wattov. Tomu napomáha aj 45 nanometrový výrobný režim.

Na trh bude procesor uvedený v treťom kvartáli tohto roku.

Zdroj: fudzilla.com
Autor: Tomáš „Kusi" Kusenda

 

Neprehliadnite: