Viac ako 1500 študentov súťaží spolu so zástupcami zo Slovenska takmer o 4 milióny dolárov

Tlačový servis  /  15. 05. 2008, 00:00

Mladí vedci a inovátori z celého sveta pricestovali dnes do Atlanty na súťaž Intel International Science and Engineering Fair (ISEF), ktorá je organizovanou spoločnosťou Agilent Technologies. Na tejto najväčšej stredoškolskej súťaži sa zúčastní viac ako 1 500 študentov z 51 krajín, regiónov a teritórií. Počas jedného týždňa budú bojovať o štipendium a ceny v hodnote takmer 4 miliónov dolárov. Traja najlepší budú navyše odmenení štipendiom vo výške 50 000 dolárov od nadácie Intel Foundation.

Zo Slovenska sa tohto podujatia zúčastnili nádejní študenti gymnázii Martin Furman, Annamária Šofránková, Viktória Šoltészová a Ľubomír Urbančok. Finálne projekty sa pokúšajú riešiť problémy rezonujúce na celom svete. Množstvo tohtoročných projektov sa zameralo na udržateľnosť a energetickú efektívnosť, alternatívne palivá akými sú napríklad riasy v odpadovej vode. Študenti taktiež pracovali na zlepšovaní funkcií robotov sprojektmi ako: identifikácia molekulárnych dráh na zistenie závislosti na alkohole, využiteľnosť aktivít senzorovej integrácie pre prácu s vnímaním a rozpoznávaním rečových chýb autistických detí, identifikácia genetických faktorov medzi inými chorobami vrátane Lou Gehrigovej choroby. Takmer 20 percent z tohtoročných prezentovaných projektov je patentovaných, alebo bolo predložených na schválenie patentovým úradom.

Sponzorstvo International Science and Engineering Fair je jedným z aspektov viacročného úsilia a niekoľko-miliónového globálneho záväzku spoločnosti Intel. Odkedy sa spoločnosť Intel stala hlavným sponzorom výstavy v roku 1996, počet finalistov vzrástol o 40 percent na súčasných 1,500 študentov a množstvo zúčastnených krajín, regiónov a teritórií narástlo o viac ako 70 percent. Spoločnosť Intel už dávno prisľúbila sponzorstvo matematickému a vedeckému vzdelávaniu. Za posledných 10 rokov Intel na celom svete investoval 1 miliardu dolárov do vzdelávania. V súčasnosti, Intel1 investuje viac ako 100 miliónov dolárov ročne iba na zlepšenie vzdelávania a technologických zručností po celom svete.

Riaditeľ spoločnosti Intel, Craig Barrett otvoril Intel International Science and Engineering Fair 2008 počas ceremoniálu v Georgia World Congress Center.

“Prísľub a budúcnosť globálnej komunity nájdete v Atlante práve tento týždeň,” povedal Barrett. “1557 finalistov v Atlante predstavuje milióny študentov, ktorí sa zúčastnili na lokálnych vedeckých výstavách po celom svete. Práca tejto mládeže pri tvorbe kreatívnych a inovačných riešení na niektoré celosvetové problémy demonštruje stále rastúcu hodnotu matematiky a vedy vo vzdelávani po celom svete.”

Spoločnosť pre Science & the Public (predtým Science Service), nezisková organizácia, založená na pritiahnutie verejnosti do vedeckého výskumu a vzdelávania, vlastní a spravuje International Science and Engineering Fair už od jej založenia v roku 1950.

“Intel International Science and Engineering Fair spája najtalentovanejších mladých ľudí z celého sveta,” povedala Elizabeth Marincola, CEO, Society for Science & the Public. “Počas Intel International Science and Engineering Fair sme odmenili ich túžbu napĺňať ich záujmy a ponúkame priestor na stretávanie sa tých najlepších z celého sveta. Budeme spokojní ak budú naďalej využívať svoje talenty pri hľadaní riešení na tie najväčšie výzvy našej planéty a spoločnosti.”

Finalisti sú vyberaní z viac ako 550 medzinárodných vedeckých a strojárskych spriateľených veľtrhov na celom svete. Projekty sú posudzované viac ako 1 200-člennou porotou z takmer každej vedeckej disciplíny. Každý porodca ma titul Ph.D. alebo ekvivalent 6 ročných profesionálnych skúseností aspoň v jednej vedeckej disciplíne. Mnohí sú nositeľmi Nobelovej ceny a partnermi spoločnosti Intel. 

1 Kombinovaný príspecok Intel Corporation a Intel Foundation.

Neprehliadnite: