Organizujeme svoje úlohy rýchlo a moderne

Lukáš Orgován  /  22. 05. 2008, 00:00

Každý deň vybavujeme rôzne stretnutia, pracovné sedenia, rodinné nákupy, pripravujeme sa na skúšky, odovzdávame referáty, seminárne práce, pracovné dokumenty... V dnešnej dobe si musíme pamätať denne toľko vecí, že je to niekedy neúnosné. A ak nemáte svoju vlastnú sekretárku, musíte sa väčšinou spoľahnúť na svoju vlastnú hlavu alebo sa uchýlite ku kúpe nejakého diáru. Už to tak robiť nemusíte. Naplánujte si svoj čas – moderne.

 

Ak si pamätáte ako na vás v detstve rodičia kričali „a nezabudni na mlieko“, tak určite patríte medzi tých, ktorí si obľúbia službu Remeber The Milk beta (RTM). Táto služba poskytuje maximálny komfort, aký si môže bežný užívateľ priať. RTM vás v úvode prekvapí celkom jednoduchým, no prívetivým dizajnom. Navyše, väčšina stránky je lokalizovaná do českého jazyka, čím sa odstraňuje aj väčšia jazyková bariéra, ktorá, bohužiaľ, ešte stále existuje. RTM je služba, ktorá zatiaľ stále funguje vo forme beta verzie a je dostupná úplne zadarmo každému bez rozdielov. Jediné, čo potrebujete k prístupu do služby je registrácia, ktorá zaberie asi 3 minúty vášho života. Ak sa pýtate sami seba, prečo práve RTM, tak dúfam, že tento článok vám dá plnohodnotnú odpoveď na túto otázku.

 

Hneď po prihlásení do služby máte k dispozícii prehľad vašich úloh na najbližšie dni (teda na dnešní a zajtrajší deň) a zároveň si môžete prezrieť úlohy, ktoré ste premeškali.

 

Úlohy, úlohy a ešte raz úlohy

 

V hornom horizontálnom menu je všetko čo potrebujete. Pre prácu s jednotlivými úlohami môžeme buď kliknúť na položku v hornom menu alebo priamo na danú úlohu v prehľade. Tak sa prenesiete do zoznamu vašich úloh, ktorý je rozdelený na 5 hlavných sekcií: Prijaté (kde sa zhromažďujú všetky úlohy ktoré ste prijali emailom), Osobné, Práca, Štúdium, Odoslané (kde sa zoskupujú úlohy, ktoré ste odoslali inými užívateľom RTM).

 

Tieto záložky nám pomáhajú udržať si vynikajúcu organizovanosť a prehľadnosť. Všetky úlohy sa automaticky usporadúvajú podľa dátumu, no to neznamená, že si užívateľ nemôže vybrať usporiadanie podľa názvu úlohy či podľa priority, ktorú je možné zadať každej úlohy pri vytváraní alebo kedykoľvek neskôr. V zoznamoch sa okrem farebného rozlíšenia (priorita úlohy) dá orientovať aj podľa zvýraznení textu. Ak je text tučným písmom, znamená to, že sa má splniť práve dnes. Naopak, ak je úloha navyše aj podčiarknutá, na jej splnenie je už neskoro (resp. je už po termíne splnenia). Pridávanie úloh je tak jednoduché ako samotné prezeranie úloh. Existuje niekoľko spôsobov, ako pridať nejakú úlohu, takže začneme pekne zaradom.

 

Pridávanie úloh priamo cez remeberthemilk.com

 

Najskôr je potrebné vybrať si záložku, do ktorej chceme danú úlohu pridať. Potom všetko prebieha intuitívne. Po kliknutí na Pridať úlohu (symbolizovanú malým plusom) zadáte názov úlohy a potvrdíte enterom. Úloha sa nám automaticky označí a môžeme začať meniť všetky potrebné parametre v pravom okne. Okrem základných funkcií ako pridanie dátumu splnenia, či opakovania úlohy a doby trvania nám RTM poskytuje aj ďalšie množstvo vylepšení. Vynikajúcim pomocníkom je položka lokácia, kde si môžete ku každej úlohe pripojiť pevný bod na mape pomocou google maps, ktoré sú integrované do RMT. Na sprehľadnenie je tiež vynikajúca položka Tagy. Ak patríte medzi milovníkov zoznamov usporiadaných do tagov, RTM vás určite nesklame. Zvyšné položky sú viac menej informatívne. Ak chcete priradiť k nejakej úlohe jej prioritu stačí na klávesnici stlačiť danú číslicu priority.

 

 

Pridávanie úloh pomocou QuickAdd

 

Ďalšou metódou na pridávanie úloh je tzv. QuickAdd. Táto funkcia je vlastne jednoduchá záložka, ktorú si môže každý užívateľ pridať do svojho obľúbeného prehliadača (Internet Explorer, Firefox, Opera, Safari). Na svoju funkciu využíva javascript. Jej fungovanie je jednoduché. Stačí vyznačiť nejaký dátum a potom jednoducho kliknúť na záložku v prehliadači. Tá sa otvorí a automaticky vyplní dátum splnenia (ktorý sme vyznačili) a predvolený názov úlohy (titulku stránky).

 

Pridávanie úloh cez email

 

Tu sa dostávame k jednej z najzaujímavejších funkcií. Tou je posielanie úloh sebe samému na emailovú adresu, ktorú vygenerovalo RTM. Pomocou tejto funkcie môžete pridávať svoje úlohy z hocijakého miesta, kde máte aktívne pripojenie k internetu, či je to práca alebo internetová kaviareň. Príklad takého emailu je podrobne rozpísaný v nápovede, ktorá je zatiaľ dostupná iba v angličtine.

 

Adresát bude daná emailová adresa, ktorú si môžete pozrieť v nastaveniach alebo v emaile, ktorý vám bol zaslaný pri registrácii. Predmet správy sa stane názvom úlohy. Do textu správy už potom stačí napísať napr. toto:

Priority: 2

Due: 17.05.2008 19:00

Repeat: Every Week

Estimate: 1 hour

Tags: káva spoločnosť

 

Priority znamená prioritu, ktorú by ste inak zadali pomocou numerickej klávesnice, Due je „Do“, čiže dátum a čas splnenia, Repeat označuje v akom intervale (ak vôbec v nejakom) sa má úloha opakovať, Estimate je čas trvania úlohy a nakoniec prichádzajú Tagy, ktoré si môžete sami zvoliť. Ja osobne využívam tagy iba v malej miere, pretože im neholdujem. Skôr využívam integrované vyhľadávanie, ktoré prehľadáva ako úlohy, tak ich dátumy splnenia alebo priradené poznámky. Akonáhle email odošlete, úloha sa pridá do záložky Prijatých úloh a neskôr s ňou môžete ďalej pracovať, presúvať ju do iných záložiek, označiť ako splnenú alebo jednoducho vymazať.

 

Systém je veľmi dobre navrhnutý a berie ohľad aj na ľudskú omylnosť. Ak sa vám náhodou podarí vymazať (alebo inak zmeniť) nejakú úlohu, máte istý čas na vrátenie tej zmeny späť. Po niekoľko sekundovom intervale už však ostane úloha vymazaná a späť ju už nevrátite.

 

Všetky svoje úlohy môžete zdieľať. Buď ich budete zdieľať so svojimi kontaktmi (užívateľmi RTM), alebo ich môžete zdieľať verejne, pričom vám RTM vygeneruje link (webovú adresu), na ktorej budú môcť všetci vidieť vaše úlohy, no nebudú mať právo nijako ich zmeniť. Tu je príklad verejného zoznamu: http://www.rememberthemilk.com/home/lukas.orgovan/2949981/

 

Na stránke môžete používať množstvo skratiek, ktoré uľahčia a hlavne zrýchlia vašu prácu a tým pádom aj efektivitu.

Okrem toho, sa môžete nechať na svoje úlohy upozorňovať. Výber je široký, od vášho emailu, až po instant messengery ako AIM, GoogleTalk, ICQ, Jabber, MSN, Skype, či Yahoo!

 

Takže prečo si vybrať práve Remeber The Milk?

 

Je to jednoducho vynikajúca voľba, ktorá robí z vašich to-do listov dostupné zoznamy úloh, s vynikajúcou synchronizáciou s Gmailom, iCalendarom, populárnymi IM klientmi. Svoje úlohy môžete pohodlne zdieľať s vašimi kolegami, alebo verejne s rodinou či priateľmi. Okrem toho Remeber The Milk dokáže pripojiť k vašim úlohám miesto na mape kdekoľvek na svete. je to jeden z najprenosnejších a najdostupnejších úlohových manažérov. Navyše, okrem bezplatnej verzie existuje aj Pro verzia, ktorá je dostupná za poplatok 25 dolárov ročne. Jej členovia majú okrem skorého prístupu k novinkám a novým funkciám možnosť prístupu k službe dokonca aj cez iPhone alebo BlackBarry. RTM si už získalo vyše 500 000 ľudí; stanete sa ďalšou ovečkou?

 

 

Neprehliadnite: