Veľké upratovanie v PC alebo zvyšujeme výkon III.

Tomáš Kusenda  /  21. 05. 2008, 01:51

V prvej časti sme svoj systém dôkladne aktualizovali a zaplátali, vďaka čomu sme získali niekoľko percent výkonu navyše. Po aktualizácii a mnohých inštaláciách je však potrebné na disku poupratovať staré, nepotrebné, či dočasné súbory. Tejto problematike sme sa venovali v druhom dieli. Používali sme nástroje, ktoré sú priamo v prostredí Windows. Teraz vyskúšame programy tretej strany. Tie sú vo väčšine prípadov oveľa účinnejšie.

Ako prvé je samozrejme potrebné odstrániť nepotrebné, dočasné, či zabudnuté súbory. Tie vytvára systém a jednotlivé aplikácie. Po odinštalovaní však zostávajú a zbytočne spomaľujú chod celého počítača. Na túto neľahkú úlohu použijeme nástroj Disk Cleaner. Jeho inštalácia je naozaj jednoduchá a zaberá len niekoľko MB. Keďže sa jedná o freewarový program, nie je potrebná registrácia ani žiadne poplatky. Je jednoducho zadarmo. Funguje na operačných systémoch Windows 98, Windows ME, TN, 2000, XP a už aj na Viste. Podporuje 32, ale aj 64 bitové verzie systémov.

Po spustení programu len jednoducho vyberiete, ktoré súbory sa majú odstrániť. Po výbere kliknete na Clean. Za niekoľko sekúnd vyskočí log, v ktorom je popísané, čo všetko program odinštaloval. Týmto úkonom je možne zbaviť sa aj niekoľkých GB prebytočných dát. Program je naozaj rýchli a spoľahlivý a počas testovacej trojtýždňovej prevádzky pracoval naozaj bezchybne.

Keď už máme na disku čisto, je potrebné opraviť a prečistiť registre. Práve tie spomaľujú chod systému najviac. Dôvodom je ich neustále načítavanie a kontrola. Na ich prečistenie si zoberieme na pomoc 2 programy. Tým prvým je Registry Cleaner . Jedná sa o naozaj uznávaný program s veľkým množstvom funkcií. Jeho jedinou nevýhodou je licencia. Tá je totiž ako Sharware a program je funkčný len 30 dní. Ponúka však mnoho možností, nie len odstráni zbytočné registre, ale opraví nefunkčné a urobí previerku dôležitých súborov.

Ako druhý program je tu Free Windows Registry Cleaner. Tentokrát sa jedná o Freewarový nástroj, takže je úplne zdarma. Program je veľmi jednoduchý a dokáže mazať staré a opravovať aktuálne registre. Kliknete na tlačidlo Scan Registry, program prejde všetky registre a vypíše chybné, či staré. Tie jednoducho opravíte a odstránite kliknutím na repair error. Opäť bol program skúšaný a preverovaný 3 týždne. Nepoužívané registre našiel dokonca aj na práve nainštalovanom Windows XP Professional.

Program je dostupný pre Operačné systémy Microsoft Windows 98 až XP, dokonca aj na Windows Server 2003. Podporuje 32 aj 64 bitové verzie.

Keď už je systém vyčistený, je vhodné zistiť, aké programy sa spúšťajú po štarte a čo všetko robia. Na to je vhodný program HijackThis. Ten nie len zistí, aké programy sú spustené po štarte, ale aj to, aké sú spustené teraz a aké chybné údaje sa nachádzajú v systémových adresároch Windows.
Jednoducho spustíte program, zvolíte, či chcete uložiť log súbor alebo nie a jednotlivé programy odstránite.

Pozor: pokiaľ neviete, čo daný program robí neodstraňujte ho. Môže dôjsť k nenávratnému poškodeniu systému! Ak chcete rady navštívte naše fórum, kde nakopírujete Log súbor a my vám radi poradíme, čo môžete odstrániť a čo nie.

Ako posledný úkon tu máme defragmentáciu disku. Na pomoc si opäť zoberieme dva programy. Prvým je O&O Defrag. Ten je vo svojej triede špičkou a podľa nášho redakčného testu dokáže zrýchliť disk až o neuveriteľných 20% a štart Windowsu o 18%. Máte možnosť nastaviť defragmentáciu podľa používania súborov, podľa veľkosti, alebo systémovú. Tá zoradí súbory tak, aby bol pevný disk čo najmenej vyťažený. Negatívne je azda len to, že za program si treba zaplatiť.

Ak hľadáte niečo zdarma, tak takých nástrojov je nespočetné množstvo. Na pomoc sme si prizvali Auslogics Disk Defrag. Veľmi jednoduchý nástroj zdarma. Svoj účel splní na výbornú. Defragmentuje disk tak, aby bol čo najvyšší výkon. Stačí ak program nainštalujete, spustíte a dáte defragmentovať vybraný pevný disk. Prostredie sa podobá na to z Windowsu a je prehľadné.

Tak a už sme na konci nášho seriálu o zvyšovaní výkonu a upratovaní počítačov. Ak ste čistili svojho miláčika spoločne s nami, isto ste rozdiel spoznali. Ak nie, za skúšku nič nedáte. Prajem veľa šťastia a zábavy. :-)

 

Autor: Tomáš "Kusi" Kusenda

Neprehliadnite: