Aj aprílové hrozby sa najčastejšie šírili prenosnými médiami

Tlačový servis  /  06. 05. 2008, 00:00

Rovnako ako v minulom mesiaci, je zmes infiltrácií INF/Autorun aj tentokrát globálne najrozšírenejšou hrozbou. Vyplýva to z aprílových výsledkov štatistického systému ESET ThreatSense.Net®, podľa ktorého tvorila uvedená infiltrácia až 7,75% zo všetkých zachytených hrozieb. INF/Autorun je charakterizovaný ako hrozba využívajúca súbor autorun.inf s informáciou, ktorá spustí infiltráciu automaticky po vložení prenosného média, najčastejšie USB nosiča.

V apríli zaznamenávame prienik trójskeho koňa Win32/PSW.OnLineGames medzi globálne najrozšírenejšie hrozby (6,20%). Tento trojan zbiera rozličné informácie (napríklad prihlasovacie údaje) súvisiace s počítačovými hrami, keďže dokáže zaznamenávať stlačené klávesy. Rovnako tak používa techniky bežné v rootkitoch, keď zasahuje do činnosti niektorých bezpečnostných programov.

 

Štandardne sa medzi top hrozbami drží adware. Win32/Adware.Virtumonde na treťom mieste (3,58%), nasledovaný Win32/Adware.Virtumonde.FP (2,93%). Obe aplikácie sú zneužívané na doručovanie nevyžiadanej reklamy do používateľovho počítača alebo spustia nezastaviteľné otváranie okien, zobrazujúcich rôzne reklamné materiály.

 

S otváraním pop-up reklamných okien súvisí aj piata najčastejšia hrozba v apríli – Win32/Adware.SearchAid (2,64%).

Neprehliadnite: