Veľké upratovanie v PC alebo zvyšujeme výkon II.

Tomáš Kusenda  /  14. 05. 2008, 00:00

V predošlej časti sme náš systém poriadne aktualizovali a zvýšili tak hrubý výkon. Bohužiaľ, to bola len prvá časť k dokonalej čistote. Teraz je potrebné odstrániť pozostatky po starých programoch na pevnom disku, ale aj priamo vo Windows. Práve tým sa budeme zaoberať v dnešnom dieli.

Ako prvé je vhodné odstrániť programy a aplikácie, ktoré už nevyužívate. K nim sa dostanete cez ovládací panel v ponuke štart po zadaní možnosti Pridať alebo Odstrániť programy. Jednoducho vyberiete a odinštalujete tie, ktoré už nechcete alebo nepotrebujete. Tým získate viac miesta a pevný disk nebude musieť prehľadávať tak veľkú plochu, čím sa mierne zrýchli. Po odstránení nepoužívaných súborov a aplikácii je vhodné manuálne pozrieť, či po sebe nenechali nepotrebné súbory (napríklad uložené hry). Tie sa nachádzajú v miestach, kde ste ich nainštalovali. Najčastejšie je to C:/Program Files/Názov firmy/názov programu/. Zvyšky po programoch nájdete aj v zložke Moje Dokumenty alebo na C:Documents and Settingsmeno užívateľa.

Keď už máme všetky nepotrebné súbory preč, je potrebné ich vysypať z koša, ten sa nachádza na ploche. Kliknete naň pravým tlačítkom myši a zvolíte možnosť vysypať kôš. Súbory sú síce odstránené, ale niečo sa nachádza aj v systéme. Cez ponuku štart sa dostanete k príslušenstvu a v systémových nástrojoch zvolíte možnosť čistenie disku. Program automaticky preskúma celý pevný disk a zobrazí sekcie, ktoré mažete odstrániť. Tento proces býva zdĺhavý a môže trvať aj niekoľko minút.

Ak chcete na pevnom disku uvoľniť miesto, je vhodné vypnúť obnovu systému, teda aspoň na pevných diskoch, kde žiaden operačný systém nie je. Pravým tlačidlom kliknete na Tento počítač a vyberiete záložku Obnova systému. Po vypnutí a zapnutí obnovy systém vymaže staré súbory. Kliknutím na tlačidlo nastavenia máte možnosť vybrať, akú veľkú časť pevného disku bude systém využívať. Je síce dobré mať veľkú zálohu, nie však príliš, zbytočne sa tým zaťažuje počítač. Bohate postačuje kapacita 3 GB.

Pre tých zdatnejších je tu možnosť MSCONFIG. K nej sa dostanete cez ponuku štart, v ktorej vyberiete hľadať, zadáte msconfig a potvrdíte. Zobrazí sa tabuľka. V záložke po spustení jednoducho odstránite tie programy, ktoré nepoužívate. Hneď vedľa nej je záložka Services. Zvoľte ju a zaškrtnite ikonu pre skrývanie všetkých systémových procesov Windowsu. Potom takisto vyberiete tie, ktoré nepotrebujete.


UPOZORNENIE: Pokiaľ neviete, na čo daný proces slúži, nechajte ho na pokoji. Nesprávnym postupom môžete spôsobiť bezpečnostné riziko, ba dokonca úplne znefunkčniť operačný systém.


Vďaka vypnutiu niektorých procesov, ktoré sú zbytočné, alebo sa jedná o odinštalované programy získate procesorový výkon navyše. Systém bude rýchlejšie reagovať a keďže sa nemusí neustále načítavať také množstvo dát, systém sa rýchlejšie spustí.

Po nutnom reštarte bude systém o poznanie rýchlejší.

Posledný, no azda najúčinnejší krok je defragmentácia pevného disku. Vďaka systematickému usporiadaniu súborov je pevný disk pohotovejší. Nemusí totiž prehľadávať rôzne miesta, ale všetko je postupne usporiadané. Defragmentáciu nájdete v ponuke štart, v položke príslušenstvo a systémové nástroje. Vyberiete, ktorý z pevných diskov chcete defragmentovať a spustíte. Modré časti sú dobré, tie červené nie. Pre tento úkon je mať na pevnom disku voľných 15% z celkovej kapacity. Odporúča sa tiež nerobiť nič iné a mať zapnuté programy, ktoré naozaj potrebujete.

Po úspešnom dokončení všetkých krokov je vhodný ešte jeden reštart a všetko pôjde ako má, samozrejme rýchlejšie a plynulejšie.

Tak a sme na konci druhého dielu. V tom nasledujúcom si opäť povieme ako prečistiť systém, podobne ako teraz. Na pomoc si však zoberieme aplikácie tretích strán, ktoré sú takmer vždy účinnejšie, no občas zo sebou prinášajú aj určité riziká.

 

Neprehliadnite: