Blok frekvencií v pásme 870 MHz získal Orange

Michal Kyžňanský  /  29. 04. 2008, 20:43

Telekomunikačný úrad zverejnil výsledky výberového konania na pridelenie bloku frekvencií vo frekvenčnom pásme 870 MHz. Víťazom sa stala spoločnosť Orange.

Výberové konanie na pridelenie bloku frekvencií vo frekvenčnom pásme 870 MHz vyhlásené 31. marca 2008 už pozná svojho víťaza. Stala sa ním spoločnosť Orange, ktorá predložila najvyššiu cenovú ponuku na zaplatenie jednorazového poplatku za pridelenie frekvencie na dobu 20 rokov, a to 40 miliónov SK. Frekvenčné pásmo 872 – 876 MHz a 917 - 921 MHz má poslúžiť spoločnosti na rozšírenie služieb v oblasti mobilného internetu. Získaný blok frekvencií sa týka územia celého Slovenska.  

 

Tender bol ukončený 29. apríla 2008 a okrem spoločnosti Orange doručila do tohto dňa svoje ponuky aj Telefónica O2 Slovakia a írska spoločnosť IRISH LOGIC SYSTEMS. Blok frekvencií v pásme 870 MHz nevyužíva technológiu GSM, ktorú používajú mobilný operátori na Slovensku, ale CDMA, ktorá je rozšírená najmä v Ázii – Pacifik a USA. GSM zariadenia používané na Slovensku nedokážu pracovať na frekvenciách siete CDMA. Viaceré spoločnosti, ktoré zvažovali svoju účasť v tendre naznačovali, že tento blok je samostatne nepoužiteľný a je možné ho využiť len ako doplnok k existujúcim frekvenciám a službám.

 

To bol možno aj dôvod skorého odmietnutia účasti spoločností ako Slovak Telekom, Penta, GTS Nextra, Swan, Slovanet a UPC Broadband Slovakia. Sieť typu CDMA neumožňuje veľmi rozširovať hlasové služby v našich podmienkach, preto aj spoločnosť Orange ju použije na posilnenie pozície v oblasti mobilného internetu a multimediálnych služieb.

 

Írska spoločnosť IRISH LOGIC SYSTEMS bola z tendra kvôli nesplneniu požiadaviek vylúčená.

Neprehliadnite: