Opera 9.5 Beta 2 dnes uzrela svetlo sveta

Tomáš Kusenda  /  24. 04. 2008, 19:57

Internetový prehliadač menom Opera 9.5 sa dočkal ďalšej, v poradí druhej betaverzie. Tá prináša mnoho pozitívnych zmien a zlepšení.

Prvá betaverzia bola vydaná pred pol rokom a v týchto dňoch mala uzrieť svetlo sveta druhá betaverzia. Tak sa aj stalo.

Medzi hlavné priority vývojárov patrilo zrýchlenie a zvýšenie stability. To sa aj podarilo. Zmeny v jadre umožnili lepšiu spoluprácu s JavaScriptom, odstránilo sa potencionálne nebezpečenstvo, zvýšila sa kompatibilita s ACID3 a skvalitnené je aj spracovanie AJAXu. Opera teraz zaberá menej operačnej pamäte a má menšie nároky na procesorový výkon pri načítaní a renderovaní stránok.

Prístup na pevný disk je oveľa rýchlejší a obmedzený na minimum, sťahovanie e-mailov, BitTorrent súborov, či čítanie RSS je oveľa rýchlejšie a menej náročné na výkon. Zmenou prešiel aj protokol IMAP.

Pribudla možnosť vyhľadávania textu v už navštívených stránkach, zlepšila sa ochrana proti Phishingovým stránkam. Pribudla podpora Extended Validation (EV) certifikátu, vrátane jeho aktualizácii. Prehliadač je schopný rozlíšiť, či ste na localhoste, internete alebo vzdialenom serveri.

Opera funguje na operačných systémoch Microsoft Windows, Mac OS X aj Linux. Podporované sú 32, ale aj 64 bitové verzie. Sťahovať môžete priamo z opera.com/download/. Zoznam zmien nájdete na tejto stránke.

Autor: Tomáš „Kusi" Kusenda

 

Neprehliadnite: