Ubuntu 8.04 Hardy Heron je tu!

Tomáš Kusenda  /  24. 04. 2008, 19:47

Prešlo pol roka a opäť vyšla nová distribúcia najpoužívanejšej desktopovej distribúcie Linuxu.

Meno Linux Ubuntu 8.04 je Hardy Heron a jedná sa o LTS verziu. Laicky povedané, desktopová edícia má podporu 3 roky a serverová až 5 rokov.

V systéme je pár zaujímavých zmien a zlepšení. Tie prinášajú lepšiu kompatibilitu a rýchlosť. GNOME je teraz vo verzii 2.22, Linux kernel 2.6.24, pribudlo PolicyKit a PulseAudio, Xorg má verziu 7.3.

Čo sa týka softvéru, tak v tejto verzii distribúcie nájdete Firefox 3 Beta 5, Brasero, Vinagre, Transmission, Vinagre, Firewall, Totem, či Inkscape. Samozrejmosťou je aj kancelársky balík OpenOffice. Ak vás zarazilo, prečo je predinštalovaný Firefox 3, ktorý je v betaverzii, odpoveď je jednoduchá. Čoskoro sa totiž dočkáme finálnej verzie a predošlá, ktorá má číslo 2 už nebude podporovaná.

Pridané bolo tiež ActiveDirectory, podpora iSCSI a SELinux, umenu, virtualizácia, či Wubi. Tieto aplikácie slúžia na inštaláciu Ubuntu priamo z prostredia Windows, či jednoduchšiu inštaláciu viacerých operačných systémov na jeden disk.

Ubuntu je dostupné aj vo verziách Kubuntu, Edubuntu, Xubuntu, Gobuntu, Ubuntu Server Edition a Ubuntu Mobile. Tie sa líšia aplikáciami, zameraním, prípadne používateľským rozhraním. Samozrejmosťou je podpora 32 a 64 bitových procesorov. Ďalšie distribúcie Ubuntu by mali pribudnúť v najbližších dňoch.

 

Odkazy: Ubuntu, Kubuntu, Edubuntu, Xubuntu, Gobuntu, Ubuntu Server Edition, Ubuntu Mobile.

Autor: Tomáš „Kusi" Kusenda

 

Neprehliadnite: