Windows Vista pracujú lepšie na iMac než na klasickom PC

Vladimír Bálint  /  22. 04. 2008, 00:00

Magazín Popular Mechanics sa rozhodol otestovať výkon dvoch druhov notebookov a klasických desktopov. V každej kategórii bol jeden Mac a jedno PC.

Všetky zariadenia boli po vybalení a zostavení otestované. Paleta testov bola naozaj široká. Zahŕňala každodenné úlohy ako surfovanie po webe, tvorbu dokumentov, uploadovanie fotiek, počúvanie hudby či pozeranie filmov.

Strana PC bola reprezentovaná desktopom Gateway a notebookom Asus. Na strane Mac boli iMac a MacBook. Podľa záveru testu je víťazom pri oboch typoch zariadenia Apple. No prekvapivo ani používateľské rozhranie operačného systému Leopard OS X nejako extra neexcelovalo. Rozdiely vznikli najmä pri rýchlostných testoch, v ktorých nechal Leopard Vistu za sebou. Rýchlostné testy spočívali v takých úlohách, ako nabehnutie systému, vypnutie počítača a spúšťanie programov. Testeri vyskúšali spustiť Vistu na Apple platforme pomocou softvéru Boot Camp. Zistili, že Vista beží na počítačoch od Apple rýchlejšie ako na normálnom PC. V samotnom závere je však stanovisko, že Vista je pomalšia ako Leopard OS X.

Ďalším prekvapením bola cena zostáv. Zatiaľ čo Apple Mac býva väčšinou považovaný za drahší než PC, Asus M51sr stál rovnako ako MacBook a desktop Gateway One stál o tristo dolárov viac než iMac. Z toho vplýva, že za cenu Gateway by ste si mohli kúpiť iMac, dokúpiť pevný disk, aby sa vyrovnal tomu čo má Gateway, kópiu Windows Vista, a stále by vám zostalo sto dolárov.

Zdroj: popularmechanics.com

 

Neprehliadnite: