Americká agentúra spravuje 500 miliárd na Linuxe

Vladimír Bálint  /  22. 04. 2008, 00:00

Casey Coleman, hlavná hovorkyňa Agentúra administračných služieb Spojených štátov, sa minulý týždeň vyjadrila, že ich inštitúcia sa vysoko spolieha na open-source za účelom znižovania nákladov a zmenšenia rizika.

Inštitúcia s názvom Administračné služby Spojených štátov riadi viac než štvrtinu federálnych finančných zdrojova a narábajú so zhruba päťsto miliardami dolárov (vyše desať biliónov Sk) vo federálnych aktívach. Agentúra používa obsiahly zoznam známeho open-source softvéru, ako napríklad JBoss, Linux (Red Hat), Bugzilla, JUnit, JMeter, Eclipse, KnowledgeTree a iné. Spočiatku sa softvér používal hlavne v rámci informačných systémov, no stále viac sa začína uplatňovať aj pri kritických transakciách.

Podla Colemanovej sú najväčšie výhody open-source jeho nízka až nulová nákladovosť a samotná otvorenosť, ktorá agentúre umožňuje podieľať sa na jeho vývoji. Po upustení od pôvodného systému si agentúra najala firmu na spravovanie Linuxu v jej data centre a začala používať open-source program KnowledgeTree. Vďaka tomuto kroku agentúra ušetrila v prepočte dvadsať tisíc dolárov (viac než štyristo tisíc Sk) na jeden procesor.

Zdroj: gcn.com


Neprehliadnite: