Prezentácie vo formáte Flash – Wink

Július Pastierik  /  28. 04. 2008, 00:00

Hľadáte nástroj na tvorbu video prezentácií vo formáte Flash? Skúste použiť program Wink, ktorý je možné používať zadarmo aj pre komerčné účely.

Mnohokrát je namiesto pracného výkladu či písania siahodlhých návodov lepšia praktická video ukážka pracovného či iného postupu. A práve na takéto účely je určený program Wink, ktorý môžeme používať nielen v operačnom systéme Windows (verzia 2.0), ale aj v operačnom systéme Linux (verzia 1.5).

Spúšťanie snímania obrazoviek

Hoci je základné použitie tohto programu určené pre písanie návodov na programy, dokážeme ho využiť prakticky pri akejkoľvek prezentácii či tvorbe video návodu. Súčasťou programu je aj podrobný anglický 36 stranový návod v PDF formáte, dvaja výukoví sprievodcovia (ako príklady použitia tohto programu) a preto nebudeme popisovať jeho možnosti úplne do podrobností.

Minimalizovaný program Wink počas snímania obrazoviek

Pretože primárne určenie programu Wink je písanie návodov pre iné programy, pri tvorbe novej prezentácie musíme začať tým, že zosnímame priamo pomocou tohto programu aspoň jednu obrazovku (program sa minimalizuje do systémovej lišty). Pri snímaní máme k dispozícii niekoľko možností, ktorými určujeme veľkosť výstupnej prezentácie, môžeme použiť časové snímanie, nahrávanie zvuku a pod.

Nahrávanie zvuku

Po zosnímaní jednej obrazovky môžeme vytvárať aj iné prezentácie, ako je práve predstavovanie programov. Máme totiž vytvorený aspoň jeden rámec (stránku), ku ktorému môžeme teraz pridávať nové rámce, do ktorých si už vložíme ľubovoľné iné obrázky. Samozrejme, ľubovoľnú časť prezentácie môžeme kedykoľvek vymazať, takže ani zosnímaná obrazovka nám v prípade potreby nebude prekážať.

Vloženie obrázku

Na každú stránku prezentácie môžeme pridávať vlastné objekty: nadpis, zvuk, obrázok, prednastavené tvary, textové polia, tlačidlá pre prechod medzi snímkami, kurzor, URL tlačidlá alebo tlačidlá na priamy odskok na konkrétnu stránku prezentácie. Okrem toho môžeme nastaviť čas, koľko bude snímok zobrazený.

Nastavenie parametrov vloženého definovaného tvaru

V rámci pridávania zvukov program umožňuje aj nahrávanie, takže nie sme obmedzení iba na externé zvukové súbory, ktoré môžu byť vo formáte WAV alebo MP3. Pozor, program používa vzorkovanie 11025 Hz a preto je dobré, ak sú prípadné súbory v takejto kvalite. Ďalšie obmedzenie je také, že vložený zvuk sa prehráva na aktuálnej snímke a preto nedokážeme vložiť napríklad hudobné pozadie počas trvania celej prezentácie.

Textové pole - nastavenie tvaru

Pri vkladaných obrázkoch podporuje program formáty BMP, PNG, JPG, TIF, GIF, PNM, PCX, ICO, CUR, ANI a XMP. Pravdaže, obrázok si môžeme prispôsobiť veľkosti prezentácie a môžeme nastaviť aj percento priehľadnosti.

Nastavenie polohy kurzora

V rámci prednastavených tvarov nájdeme veľké množstvo rôznych šípiek, elíps, srdiečok, lúp atď. Všetky tvary sú prehľadne rozdelené do rozbaľovacieho zoznamu, takže nám stačí iba čítať a vyberať. Samozrejme, aj pri tvaroch, podobne ako pri obrázkoch, môžeme nastaviť veľkosť a priehľadnosť. Okrem toho môžeme vybrať aj farbu, takže nie sme nijako obmedzení prednastavenými hodnotami.

Výber druhu kurzora

Pre vkladanie popisov sú určené textové polia. Pri textových poliach máme k dispozícii celý rad rámcov, do ktorých vkladáme vlastný text, môžeme si vybrať font, farbu či veľkosť textu a pod.

Zaujímavá je možnosť vkladania kurzora do snímkov. Tvar si môžeme vybrať nielen zo štrnástich typov, ale môžeme kurzor aj importovať ako obrázok vo formáte PNG, GIF, ICO a CUR. Ak chceme simulovať pohyb kurzora, nemusíme snímať x snímkov za sebou, ale program pri vytváraní Flash formátu automaticky generuje pohyb kurzora, ak je na nasledujúcich snímkoch na rôznych pozíciách. Z tohto dôvodu nám stačia dve snímky (s počiatočnou a koncovou polohou kurzora) pre simuláciu celého pohybu.

Tlačidlo na priamy prechod medzi stranami

Pri vkladaní tlačidiel pre pohyb medzi snímkami môžeme tak isto, ako v predchádzajúcich prípadoch použiť buď štandardné tlačidlo, alebo si ho môžeme naimportovať z externého obrázku. Na tomto mieste sa musíme trochu pristaviť. Pokiaľ do snímku nevložíme tlačidlo, prechádzajú vo vytvorenom Flash súbore snímky automaticky za sebou. Ak však tlačidlo vložíme, prehrávanie sa zastaví. Pretože máme k dispozícii nielen tlačidlá na prechod na nasledujúci či predchádzajúci snímok, ale aj priamo na určený snímok, môžeme si pomocou tohto nástroja (spolu s ostatnými možnosťami) vytvoriť dokonca menu, testovacie otázky s vyhodnotením správnosti a podobne.

Spustená video prezentácia vo Flash formáte

Na záver ešte uveďme, že rozpracovaný projekt si môžeme uložiť do vnútorného formátu WNK, takže prácu môžeme kedykoľvek prerušiť a neskôr v nej pokračovať. Ako výstupný formát program podporuje nielen už spomínaný SWF (Flash) formát, ale môžeme si vytvoriť aj spustiteľný EXE program a v prípade statickej prezentácie ná zaujmú aj možnosti exportovania do PDF, PS alebo HTML formátu.

Možnosti renderovania do Flash/exe formátu

Z tohto stručného predstavenia vidíme, že program Wink je viac než zaujímavý nástroj na tvorbu video prezentácií či návodov a vzhľadom na to, že je šírený ako freeware aj pre komerčné použitie, určite stojí aspoň za povšimnutie.

Internet: www.debugmode.com/wink/

Neprehliadnite: