Súbory na internete alebo zdieľam, zdieľaš, zdieľame III

Tomáš Kusenda  /  17. 04. 2008, 19:40

V prvom dieli sme si povedali o možnostiach zdieľania súborov cez internet. Druhý diel bol zameraný na svetové FileShare servery. Máme tu posledný diel, v ktorom sa pozrieme na niektoré slovenské FileShare servery a navzájom ich porovnáme

Upnito.sk
Ako prvý si predstavíme prvý slovenský File Share server. Máte možnosť uploadovať 200 MB súbory alebo obrázky s veľkosťou do 2MB. Po registrácii je rýchlosť sťahovania bohužiaľ stále rovnaká. Medzi hlavné výhody patrí malá čakacia doba na súbor a takmer žiadne reklamy. Pokiaľ však čakáte na stiahnutie, musíte najskôr zavrieť okno s adsense reklamami. To však niektorých návštevníkov mätie a náhodné kliknú na reklamu.

Prémioví užívatelia majú vyššiu rýchlosť sťahovania a majú možnosť uploadovať a sťahovať cez Upload/Download Manager. Ten ponúka mnoho výhod, medzi ktoré patrí Multiupload (upload až 10 súborov naraz), žiadne čakanie na súbor, zobrazenie rýchlosti a percentáže odosielania/sťahovania a mnohé ďalšie.
 

Ulozisko.sk
Tento server ponúka pre všetkých užívateľov kapacitu až 400 MB. Bohužiaľ, rýchlosť sťahovania niekedy nedosahuje ani 512Kb, čo je pri takto veľkých súboroch výrazný nedostatok. Vo večerných hodinách sa (našťastie) rýchlosť rapídne zvyšuje. Reklám je na webe o niečo viac. Nie sú však agresívne a príjemne splývajú s designom. Veľkým plusom je aj okamžitý download bez zbytočného čakania a zatvárania reklamných okien. Prémiový účet zatiaľ nie je k dispozícii. Obrázky sa zo serveru nemažú nikdy, ale súbory sú odstránené po 60 dňoch od posledného stiahnutia. Pred pár dňami bol na server pridaný antivírový systém, ktorý všetky súbory kontroluje a upozorňuje pri nebezpečných súboroch. Je to veľká výhoda a najmä šetrí čas.
 

Uloz.to
Tento Česko-Slovenský server ma jednu nespornú výhodu. Tou je žiadna reklama. Veľkosť súborov je 300 MB, pričom rýchlosť sťahovania bola v špičke približne 1Mbit. Vo večerných hodinách a skorých ranných hodinách nebol problém dosiahnuť 10 Mbit. Prémiový účet však budete hľadať márne. Každý si je rovný, žiadne výhody nenájdete.
 

Subory.sk
Ako prvé zaujme design a mnoho informácií na úvodnej stránke. Tie sú však pekne usporiadané. Môžete sa zaregistrovať, sledovať svoje súbory online, ale aj pomocou manažéra. Ten ponúka mnoho funkcií vrátane downloadu, uploadu, či spravovania priečinkov. Rýchlosť sťahovania bola naozaj vysoká a v špičke neklesla pod 3 Mbit pre neregistrovaných užívateľov. Ak sa zaregistrujete, prípadne zaplatíte prémiový účet, bez problémov dosiahnete 10Mbit. Maximálna veľkosť jedného súboru je 400 MB a na serveri je uložený až 70 dní od posledného stiahnutia.

 

Zhrnutie

Aj na Slovensku a Česku sa nachádza mnoho FileShare serverov. Každý z nich má svoje pre (antivírusová kontrola, množstvo používateľov, kapacita, rýchlosť, atď.) ale aj nevýhody (reklama, nutnosť registrácie, neregistrovaní užívatelia sú prakticky odpísaní, atď.). Vyberať si môžete aj z ďalších serverov ako napríklad rapidupload.sk, edisk.cz, zdielanie.sk či czshare.com. Opäť záleží na tom, či máte radšej svetové servery, alebo dáte šancu aj tým našim domácim.



Autor: Tomáš "Kusi" Kusenda

Neprehliadnite: