Intel predstavuje novú rodinu úsporných procesorov Intel®Atom™

Tlačový servis  /  16. 04. 2008, 00:00

Spoločnosť Intel predstavila svoj najmenší procesor vyrobený špeciálne pre prenosné zariadenia MID (Mobile Internet Devices) a pre jednoduché, cenovo dostupné počítače. Procesor je navrhnutý tak, aby spotrebovával čo najmenej energie a umožnil pripojenie na internet kedykoľvek a odkiaľkoľvek.

Celý čip meria menej ako 25 mm2 a je teda najmenším čipom, navyše s najnižšou spotrebou energie, aký doteraz spoločnosť Intel vyrobila. Spoločnosť taktiež predstavila procesorovú technológiu Intel® Centrino Atom™, kódovo označovanú Menlow, upravenú pre prenosné zariadenia.

 

Spoločnosť Intel predstavuje novú rodinu nízkoenergetických procesorov Intel® Atom. Procesory sú špeciálne navrhnuté pre mobilné internetové zariadenia (Mobile Internet Devices MID) a pre novú kategóriu jednoduchých, cenovo dostupných prenosných počítačv. Tieto segmenty trhu predstavujú pre spoločnosť Intel ďalšiu príležitosť pre obchodný rast. Ultra-mobilné procesory budú uvedené na trh v priebehu tohto roku.

 

Spoločnosť taktiež predstavila procesorovú technológiu Intel® Centrino Atom upravenú pre platformy MID (kódové označenie Menlow). Skladá sa z niekoľkých čipov, ktoré umožňujú dokonalé využitie možností internetu prostredníctvom zariadení, ktoré sa vôjdu do vrecka.

 

Procesor Intel Atom s nízkou spotrebou energie je založený na úplne novej mikroarchitektúre, ktorá bola navrhnutá špeciálne pre prenosné zariadenia malých rozmerov. Pritom je architektúra kompatibilná s inštrukčnou sadou procesorou Intel® Core 2 Duo, ktorá je využívaná zákazníkmi v štandardných počítačoch a pri používaní internetu, čo prináša nové možnosti a aplikácie do tak malých zariadení. Dizajn podporuje viac-vláknové (multiple threads) spracovanie dát pre dosiahnutie lepšieho výkonu a rychlejšiu odozvu systému. Celý čip meria menej ako 25 mm2, a je teda najmenším procesorom navyše s najnižšou spotrebou elektrickej energie, aký doposiaľ spoločnosť Intel vyrobila1. Jedenásť jadier procesoru Intel Atom, ktoré každé obsahuje 47 miliónov tranzistorov, by sa spolu vošlo na plochu jednej americkej jednocentovej mince.

 

Nové procesory, kódovo označované Silverthorne a Diamondville, budú vyrábané špičkovou 45nanometrovou technológiou. Výrobný proces zahŕňa aj použitie technológie Hi-K Metal Gate. Procesory majú tepelný výkon TDP (Thermal Design Power) v rozsahu 0,6–2,5 wattov a dosahujú rýchlosť až 1,8 GHz v závislosti na potrebách zákazníka. Pre porovnanie, dnešné bežne predávané mobilné procesory Core 2 Duo majú TDP v rozsahu 35 wattov.

 

Toto je náš najmenší procesor poskladaný z najmenších tranzistorov na svete,“ povedal výkonný viceprezident a šéf predaja a marketingu Sean Maloney. „Tento malý zázrak predstavuje zásadný zlom v dizajne procesorov. Je malý, ale dostatočne výkonný na to, aby v prenosných zariadeniach umožnil plné využitie všetkých možností internetu. Veríme, že to povedie k inováciám v celom odvetví.“

 

Odvetvie počítačov je stále mobilnejšie a počítačové firmy neustále prichádzejú s novými produktmi, ktoré umožňujú pripojenie na internet aj na cestách. Potenciál je obrovský a pripojiť možno ďalšiu miliardu užívateľov. Procesory Intel Atom preto ponúkajú unikátnu možnosť navrhovať veľmi malé a energeticky úsporné zariadenia, ktoré umožňujú využívať internet bez kompromisov. Intel verí, že dopyt po novej kategórii lacných internetových mobilných zariadeniach, prezývaných taktiež „netbooks“ a základných internetových stolných počítačov, nazvaných „nettops“, priebežne porastie počas ďalších niekoľkých rokov. Procesor Intel Atom je pripravený uspokojit požiadavky tohto nového segmentu trhu.

 

Spoločnosť Intel predpokladá, že procesor Intel Atom má veľký potenciál pre nové predaje a ponúka príležitosť k zisku v oblasti prístrojov spotrebnej elektroniky, zabudovaných aplikácií a tenkých klientov.

 

Procesorová technológia Intel Centrino Atom

 

Procesorová technológia Intel Centrino Atom predstavuje najlepšiu technológiu spoločnosti Intel pre prenosné zariadenia MID (Mobile Internet Devices). Technológia Intel Centrino Atom, donedávna kódovo označovaná Menlow, v sebe zahŕňa procesor Intel Atom, nízkoenergetický čipset s integrovanou grafickou kartou a čip pre bezdrôtové pripojenie. Komponenty sú navrhnuté tak, aby umožnily vytvoriť najlepšie mobilné zariadenie s nízkou spotrebou, s ktorým bude možné plne využívať všetky možností internetu kedykoľvek a kdekoľvek.

 

Originál tlačovej správy, logá a fotografie vo vysokom rozlišení sú k dispozícii tu:

http://www.intel.com/pressroom/archive/releases/20080302comp.htm

Neprehliadnite: