Podvojné účtovníctvo zadarmo: GnuCash

Július Pastierik  /  22. 04. 2008, 00:00

Podnikáte a hľadáte čo najlacnejší program pre podvojné účtovníctvo? Potom Vás môže zaujať Open Source projekt GnuCash.

Nedávno sme si v článku „Hŕstková polievka á la Inet 3/2008“ predstavili niekoľko programov, ktoré môžu podnikatelia používať zadarmo. Ich základné obmedzenie však bolo také, že boli špecializované (výrobný podnik, penzión) a preto sa nehodili všetkým podnikateľom.

GnuCash hlavné okno

Účtovníctvo je však základným programom pre väčšinu podnikateľov, pretože iba málokto ho nemusí viesť (napr. pri uplatňovaní paušálnych nákladov). Preto je viac než potešiteľné, že v tejto oblasti existuje riešenie, ktoré môže z hľadiska ceny (Nula korún) osloviť nielen začínajúcich podnikateľov – Open Source program GnuCash.

Definícia/úprava účtu

Pozrime sa trochu bližšie na jeho základné možnosti a podmienky, ktoré kladie pri účtovaní. Pri inštalácii programu môžeme vybrať niektorú z preddefinovaných množín účtov, ktoré program vytvorí. Samozrejme, táto množina nie je nijako uzavretá a môžeme ju ľubovoľne modifikovať (pridávať, odoberať či meniť účty), takže si ju môžeme upraviť podľa našej vlastnej účtovnej osnovy. Program nám v tomto smere umožňuje kompletnú (aj veľmi zložitú) štruktúru syntetických a analytických účtov.

Výber protiúčtu

Pri každom účte zadávame jeho názov, typ, rodičovský účet, môžeme ale nemusíme zadať (v prípade používania programu pre domáce potreby alebo ak ho používame pre jednoduché účtovníctvo) kód účtu, popis a pod. Veľmi dôležité, hlavne v súvislosti s pripravovaným prechodom na Euro, je aj to, že pri každom účte môžeme zvoliť menu, v ktorej je účet sledovaný.

Vloženie kurzu pri účtovaní v inej mene

Program na najvyššej úrovni rozoznáva päť základných typov účtov – Aktíva, Pasíva, Majetok, Príjem a Výdaje. Pri účtovaní sa kontroluje „rovnováha“ rovnice:

Aktíva – Pasíva = Majetok + (Príjem – Výdaje)

Pokiaľ dôjde k tomu, že máme nevyrovnané účtovanie, zapíše program rozdiel na špeciálny účet „Nerovnováha“, takže neustále môžeme vidieť, či sme doklad zaúčtovali kompletne.

Výsledovka

Vlastné účtovanie je veľmi jednoduché. Stačí, ak klikneme na príslušný účet a ten sa nám zobrazí v novej záložke. Tam zadáme dátum (automaticky sa ponúka aktuálny dátum), číslo dokladu, popis a príslušnú sumu. Pokiaľ účtujeme celú sumu priamo oproti inému účtu, môžeme ho hneď vybrať v položke „Prevod“, čím sa automaticky prevedie príslušný podvojný zápis. Pravdaže, automatické zápisy na jeden protiúčet nemusíme používať, hlavne vtedy, ak potrebujeme urobiť zložitejší zápis oproti iným účtom.

Zadanie úveru

Pretože program program nezatvára otvorené záložky, môžeme mať najčastejšie používané účty neustále zobrazené. Už sme spomínali, že program umožňuje sledovať účty v rôznych menách. Z tohto dôvodu, pri prípadných prevodoch napríklad z účtu vedenom v korunách na účet vedený v Euro, je potrebné zadať kurz. Pokiaľ toto chceme urobiť, počas zadávania príslušnej transakcie musíme vybrať voľbu menu „Úkony – Upraviť výmenný kurz“, čím zabezpečíme automatický prepočet (pravdaže, iba ak použijeme automatický zápis na jeden protiúčet).

Zoznam plánovaných transkacií s možnosťou ich úpravy

Tieto krátke ukážky z účtovania by mohli stačiť, pretože to, ako a čo účtovať je už vecou každého podnikateľa. Pozrime sa preto, aké ďalšie možnosti nám program ponúka. V oblasti výkazov je to predovšetkým hlavná kniha, súvaha, výkaz majetku, výsledovka a pod, rôzne grafy (napríklad graf aktív, graf príjmov a výdajov…). Ďalej program umožňuje zadávať dodávateľov a odberateľov, vystavovať faktúry, viesť knihy faktúr, sledovať časové rozloženie záväzkov a pohľadávok atď.

Editor cenných papierov

Program má zabudované nástroje aj na elektronické bankovníctvo, sledovanie zamestnancov, automaticky účtované plánované transakcie, splácanie hypoték a pôžičiek, investície, nákup a predaj akcií, daňové tabuľky… Nájdeme tu aj rôzne pomôcky, ako je finančná kalkulačka či editor cenných papierov.

Faktúrovanie

Na záver už iba uveďme, že program je preložený aj do slovenčiny (preklad však nie je dokonalý a na viacerých miestach sa vyskytujú anglické výrazy). GnuCash je k dispozícii ako pre operačný systém Linux, tak aj pre Windows či Mac OS X. Pretože pomocník je iba v angličtine, odporúčame všetkým záujemcom stiahnuť z internetu 51 stranový slovenský stručný návod v PDF formáte.

Internet: www.gnucash.org
Slovenský návod: sk.openacademy.eu/files/gnucash-screen.pdf

Neprehliadnite: