Súbory na internete alebo zdieľam, zdieľaš, zdieľame II

Tomáš Kusenda  /  10. 04. 2008, 22:45

V predošlom dieli sme si povedali o výhodách a nevýhodách jednotlivých typov zdieľania súborov. Teraz sa ideme venovať iba jednému z nich a to zdieľaniu cez FileShare servery. FileShare serverov je na celom svete však nespočetne veľa, preto si povieme iba o tých najväčších.

Hlavné výhody

Najskôr však niečo k ich výhodám a nevýhodám. Medzi nesporné výhody patrí veľké množstvo dát, ktoré sa na serveroch nachádzajú, vysoká rýchlosť sťahovania súborov, neobmedzený počet súborov alebo ich stiahnutí a mnohé ďalšie.

Ak však chcete tieto výhody využívať naplno musíte si zaplatiť prémiový účet. Ten sa dá predplatiť na určité časové obdobie ako je týždeň, mesiac, štvrťrok, polrok alebo rok. Čím väčšie časové obdobie si zaplatíte, tým pre vás bude účet výhodnejší.

Hlavné nevýhody

Pokiaľ si však prémiový účet nezakúpite, prichádzajú na rad mnohé nevýhody. Medzi najväčšie patrí veľkosť jedného súboru a čakacia doba. Veľkosť súborov býva obmedzená a to od 5 MB až do 1GB. Najčastejšie je to 100 MB alebo 200 MB. Táto veľkosť priamo súvisí aj s dobou sťahovania.

Pokiaľ nemáte platený účet, musíte medzi sťahovaním jednotlivých súborov počkať. Doba čakania je od pár sekúnd až do 100 minút, poprípade je obmedzený aj počet stiahnutých súborov/prenesených dát na konkrétneho užívateľa za určité časové obdobie (12 hodín, jeden deň, týždeň, atď.).

Pokiaľ teda sťahujete napríklad kamarátove video z dovolenky, ktoré má 700 MB, nebude to ihneď. Na niektorých serveroch ho stiahnete za niekoľko hodín, na iných to potrvá aj pár dní.

Z toho dôvodu sú niektoré súbory na viacerých serveroch a dajú sa navzájom kombinovať. Video (alebo čokoľvek iné) tak stiahnete rýchlejšie, ako keby bolo umiestnené iba na jednom. Ďalšou nevýhodou je menšia rýchlosť sťahovania (väčšinou do 10 Mbit na užívateľa), či obmedzený počet paralelne sťahovaných súborov. Pokiaľ sa týmto obmedzeniam chcete vyhnúť, musíte si zaplatiť.

Dosť však bolo teórie, poďme sa pozrieť na tie najväčšie svetové servery a porovnať si ich navzájom.

Prehľad serverov

RapidShare.com, RapidShare.de
Začneme tým najznámejším a najväčším na svete. Svoje miesto si patrične obhajuje, keďže má najviac dát a najviac platiacich užívateľov. Na svojich stránkach neobsahuje žiadnu reklamu, čo je naozaj veľmi pozitívne. Niektorí už istotne tušia, že hovoríme o slávnom Rapidshare.de a jeho bratskom webe rapidshare.com.

Servery dosahujú obrovské rýchlosti odosielania dát a ich sťahovanie nebolo problematické ani so 100 Mbit linkov. Novinkou na rapidshare.de je maximálna veľkosť odoslaných súborov 300 MB. Na rapidshare.com je to stále 100MB. Pokiaľ však máte prémiový účet máte možnosť odoslať súbor s veľkosťou až 2 GB. Na to však musíte použiť FTP klienta, ktorý sa o upload postará.

Pokiaľ nevlastníte prémiový účet, môžete stiahnuť jeden súbor každých 100 minút. Potom sa vám zobrazí overovací obrázok, z ktorého opíšete kód a súbor stiahnete. Pokiaľ máte prémiový účet všetkého zdržovania sa zbavíte. Nevýhodou však je limit 25GB na päť dní.

Prémioví užívatelia majú k dispozícii body. Vždy, keď ich súbor niekto stiahne dostanú ďalší bod navyše. Ak dosiahnu určitý počet bodov, môžu si predĺžiť svoj prémiový účet.

Netload.in
Pre tých, čo nevedia anglicky je tu dobrá správa. Najdôležitejšie texty na tejto stránke sú totiž preložené do mnohých jazykov, vrátane nášho slovenského. Súbory majú veľkosť 400 MB a prémioví užívatelia budú môcť sťahovať až 20 súborov naraz. Novinkou je platba za stiahnuté súbory, vďaka čomu sa dá celkom slušne zarobiť. Rýchlosť sťahovania je 16 000 Kbit na každý prémiový účet, neplatiaci používatelia sa delia o jednu linku, ktorej kapacita je bohužiaľ utajená.

megaupload.com
Tento server je výnimočný veľkosťou súborov, ktoré je možné zdieľať. Každý z nich môže mať až 500 MB. Ponúkaný je aj toolbar do vášho internetového prehliadača. Vďaka tomu môžete kedykoľvek sledovať stav odosielania a sťahovania daného súboru, či rôzne zaujímavé novinky na stránke.

Registráciou získate množstvo výhod ako napríklad vyšší počet stiahnutých súborov za 24 hodín, veľkosť súborov 1GB, či vyššiu rýchlosť sťahovania. Platiaci užívatelia nemajú limitované nič okrem prenesených dát a to na 250GB.

Ziddu.com
Tento server má na rozdiel od iných jednu obrovskú výhodu. Pokiaľ niekto stiahne váš súbor dostávate za to body. Určite si vravíte, že nejde o žiadnu prevratnú zmenu, avšak pokiaľ máte dostatok bodov, môžete si predĺžiť prémiový účet. Ešte stále nič? A čo takto si body premeniť na peniaze a nechať si ich poslať napríklad na PayPal? Veľkosť súborov je limitovaná na 200MB a počas sťahovania neboli objavené žiadne rýchlostné limity.

Záverom

Tak ako mnohí vidíte, na internete je veľa stránok, ktoré ponúkajú zdieľanie súborov medzi užívateľmi. Každá z nich má svoje pre a proti a preto je na každom, ktorú si obľúbi. Niektoré ponúkajú vysokú kapacitu, iné zasa vysokú rýchlosť. Ďalšie vám zaplatia za upload. Stačí si už len vybrať.

V ďalšom dieli si popíšeme FileShare servery zo Slovenska.

Autor: Tomáš „Kusi“ Kusenda

Neprehliadnite: