Hŕstková polievka á la Inet 3/2008

Július Pastierik  /  07. 04. 2008, 19:25

V dnešnej hŕstkovej polievke je hlavná zložka kompletný sieťový informačný systém menšieho výrobného podniku. Nájdeme v nej však aj ingrediencie pre majiteľov hotelov či penziónov, na svoje si prídu aj firmy, ktoré musia zo zákona viesť registratúrny denník. Nakoniec polievku okoreníme anglicko-nemecko-slovenským obchodným slovníkom.

 

Dnešnú polievku pripravila firma PC&ES. Všetky programy, ktoré si predstavíme, je možné používať zadarmo pri podmienke formálnej registrácie. Registračný formulár obsahuje meno a priezvisko alebo názov firmy, kontakt (stačí mail), odvetvie podnikania, približný počet zamestnancov a odkiaľ sme sa o produkte dozvedeli. Táto registrácia je nutná pre každý program osobitne, inak sa nedostaneme k možnosti ich stiahnutia.

EasyIS

Program EasyIS je kompletný sieťový informačný systém, ktorý je určený pre výrobu a odbyt menšieho podniku. Je postavený na Open Source databázovom serveri Firebird SQL Server, ktorý je súčasťou distribučného balíka. Pretože súčasťou je aj stručný 15 stranový návod v PDF formáte, nebudeme tu bližšie rozoberať všetky detaily programu.

EasyIS

Pre podnikateľov, ktorí nie sú príliš počítačovo zdatní uveďme, že ako sieťová aplikácia umožňuje tento program paralelnú prácu viacerých používateľov, ktorým môžeme prideľovať rôzne prístupové práva. V prípade takejto inštalácie stačí, ak hlavný program nainštalujeme na server a adresár, v ktorom sa nachádza necháme zdieľať. Na ostatných počítačoch potom stačí vytvoriť zástupcu na program EasyIS v zdieľanom adresári. Okrem toho musíme do systémového adresára „WindowsSystem32“ (resp. „WindowsSystem“) nakopírovať súbor
gds32.dll.

Práva používateľov Easy IS

V skratke uveďme, aké moduly program obsahuje. Prvý modul je „Odbyt“, ktorý je určený pre evidenciu odberateľov, výrobkov a zákaziek. Súčasťou tohto modulu je aj kalkulácia zákaziek a nájdeme tu aj reklamačné protokoly. Pri výrobkoch sa môže definovať aj technologický postup a kusovník.

Druhý modul je „MTZ“ a nájdeme tu bežné skladové položky vrátane pohybu (príjemky a výdajky), možnosť definovania rôznych skladov (či už materiálov alebo nástrojov). Podľa nastavených parametrov minimálnych zásob nás program dokáže upozorniť na potrebu nákupu, pričom je v tomto smere zviazaný aj s modulom objednávok.

Interná objendávka Easy IS

V treťom module „Výroba“ môžeme sledovať rozpracovanosť výroby, prevod hotových výrobkov do expedičných skladov a pod. Nájdeme tu aj možnosť sledovania výkonov zamestnancov vrátane sledovania dochádzky a výpočtu podkladov pre mzdy (vrátane príplatkov a prémií). V programe však nenájdeme klasickú mzdovú agendu (freeware program pre kompletnú mzdovú agendu si predstavíme inokedy).

Na vlastnú expedíciu hotových výrobkov k odberateľom je následne určený modul „Expedícia“. Pravdaže, aby program fungoval tak, ako si predstavujeme, musíme mu nastaviť príslušné číselníky, na čo je určený posledný modul tohto programu.

Penzión

Kniha hostí

Program Penzión je určený pre všetkých podnikateľov, ktorí poskytujú menšie ubytovacie služby a potrebujú jednoduchý program, ktorým umožňuje viesť knihu hostí a rezervácie. Súčasťou programu je, samozrejme, možnosť definovania izieb s ich lôžkovou kapacitou. Žiaľ, pri rezerváciách sa zobrazujú graficky iba prvé štyri izby, takže v náhľadovom grafe nevidíme prehľadne všetky potrebné údaje a preto je tento program naozaj vhodný iba pre menšie ubytovacie prevádzky.

Rezervácia izby

Registratúrny denník

Registratúrny denník

Zo zákona musia niektoré podniky viesť tzv. registratúrny denník došlej a odoslanej pošty. Program Registratúrny denník je presne na toto určený. Umožňuje evidovať, vyhľadávať a tlačiť došlú a odoslanú poštu, pričom samostatne čísluje záznamy v rámci každej registratúry. Každý záznam má zároveň aj unikátne číslo podania. V rámci nastavení (režim správca) si, ako inak, môžeme nastaviť potrebné číselníky (registratúry, útvary a spisové značky). Súčasťou distribúcie je aj krátky trojstranový návod v PDF formáte.

Zadanie došlej pošty

Slovník

Program Slovník jeho výrobcovia chrakterizujú ako „Anglicko-nemecko-slovenský slovník užitočných obchodných výrazov“. Obsahuje 1050 hesiel, v ktorých nájdeme často používané výrazy z hospodárskej oblasti. Program určite poteší nielen študentov manažérskeho či ekonomického zamerania, ale aj iných ľudí, ktorí sa s týmito výrazmi stretávajú.

Anglicko-nemecko-slovenský slovník

Program pracuje veľmi jednoducho. Stačí, ak zadáme začiatočné písmená príslušného slova, vyberieme si jazyk, v ktorom sme slovo zadali a stlačíme tlačidlo „Hľadaj“. Následne sa nám zobrazí niekoľko výrazov, ktoré začínajú na tieto znaky a preklad prvého z nich do všetkých troch spomínaných jazykov. Ak sa výraz nenájde, program zobrazí slová, ktoré abecedne nasledujú za týmto výrazom.

Internet: www.pces.sk

Neprehliadnite: