Manželský pár žaluje Google pre narúšanie súkromia

Vladimír Bálint  /  05. 04. 2008, 16:14

Manželský pár z amerického mesta Pittsburgh podal žalobu na spoločnosť Google s tvrdením, že funkcia Street View dostupná pomocu služby Google Maps veľmi silne narúša ich súkromie.

V súdnom procese Aaron a Kristína Boringovci povedali, že si kúpili ich dom ku koncu roka 2006 aj kvôli odľahlej ulici, ktorá je dokonca označená ako ,,Privátna ulica". Google Street View bol rozšírený o Pittsburgh v októbri. Borings našiel ich domov, ktorý bol jasne viditeľný na mape, čo im vraj spôsobilo duševné muky a zníženie ceny ich domu. Požadujú viac než 25 tisíc amerických dolárov ako odškodné a odstránenie všetkých obrázkov ich domova zo stránky.

Služba Street View bola predstavená ako funkcia pre Goolge Maps v máji v roku 2007. Slúži na zobrazovanie panoramatických fotiek vo vybraných mestách. Hovorca spoločnosti Google sa vyjadril, že neexistuje žiadny dôvod na žalobu a následný súdny proces. Podľa neho je napadnutie spoločnosti nešťastné riešenie, keďže existujú mnohé spôsoby, ako možno obrázky vymazať. Dokonca je možné nájsť videá s danou tématikou na stránke youtube.com.

Ironický na celom prípade je i fakt, že Boringovci sa celým prípadom dostali pod oko verejnosti. Na internete už koluje ich naskenovaná žaloba, ktorá obsahuje i konkrétnu adresu a ďalšie osobné údaje.

Obavy ohľadom narušenia súkromia boli vyjadrené už pri uvoľnení Street View v máji. Krátko po spustení služby sa Google rozhodol odstrániť rozpoznateľné tváre a štátne poznávacie značky vozidiel, na požiadanie niektorých ľudí. Fotografie, ktoré služba Street View obsahuje sú vytvorené z verejných miest, čo Google považuje za férové.

Zdroj: news.com
 

Neprehliadnite: