Súbory na internete alebo zdieľam, zdieľaš, zdieľame I.

Tomáš Kusenda  /  03. 04. 2008, 22:11

Na internete sa stalo zdieľanie svojich súborov bežnou záležitosťou. Zdieľať svoje súbory s priateľmi sa však stáva stále viac a viac prepracovaným systémom. Nie len cez ICQ, MSN, či iné komunikačné programy, ale aj pomocou FTP a File Uploderov. V nasledujúcom seriáli si rozoberieme všetky možnosti zdieľania.

Doba, kedy ste jednu čiernobielu fotku posielali e-mailom aj pol hodinu je už dávno preč. Dial-Up je už takmer história a my sa dostávame sa do etapy, kedy aj sekretárka využíva počítač s internetom na zdieľanie svojich súborov. Tie majú často nemalý objem a obyčajný e-mail už nepostačuje.

Každý deň si ľudia navzájom odosielajú dáta, ktorých celkový objem sa nedá ani odhadnúť. Niektorí využívajú Instant Messnegrery ako napríklad ICQ, MSN, Skype a iné. Ďalší zase svoje súbory uploadnu (odošlú) niekam na internet cez takzvaný FileUploader. No a ďalší zase vlastnia svoj „internetový disk“, čiže FTP.

Posielanie súborov cez e-mail je síce používané, nie je však veľmi vhodné pre väčšie objemy dát a pre ľudí s pomalším pripojením. E-mailové servery majú totiž nastavený určitý čas, počas ktorého sa môže príloha pripájať a vo väčšine prípadov tento čas neprevyšuje päť minút. Kapacita prílohy je tiež obmedzená a to len na niekoľko MB, v lepších prípadoch je možné odoslať niekoľko desiatok MB interne, na jednom mailservery. Pokiaľ však odosielate rozsiahlejší text, napríklad vo formáte .pdf, video, hudbu alebo fotky z dovolenky, e-mail nie je práve najvhodnejší.

Práve z toho dôvodu je možné súbory zdieľať aj cez komunikačné programy (IM) ako sú ICQ, MSN, či Skype. Tie neslúžia len na chatovanie a online telefonovanie. Vďaka nim si môžete medzi sebou posielať súbory. Ich veľkosť nie je vo väčšine prípadov obmedzená. Odosielanie však nie je vždy dostatočne rýchle a ak chcete jeden súbor odoslať viacerým užívateľom, musíte im dáta odosielať postupne. Navyše je príjemca obmedzený vašou rýchlosťou odosielania (uploadom).

Pre zdieľanie väčšieho objemu rovnakých dát s viacerými užívateľmi sú oveľa vhodnejšie FTP servery. Ich kapacita je niekoľko GB, a môžete na ne umiestniť čokoľvek chcete. Nevýhodou však je, že za kvalitný FTP server musíte platiť. Cena sa odvíja od kapacity, dostupnosti, počtu prenesených dát, možných záloh, ale aj mena firmy.

Práve tu prichádzajú na radu FileShare servery. Tie poskytujú množstvo výhod, ale nájdu sa aj nevýhody. Preto sa im poďme venovať podrobnejšie.

Fileshare servery primárne slúžia na zdieľanie dát medzi jednotlivými užívateľmi, ale aj skupinami. Cez Webové rozhranie alebo FTP klienta umiestnite na takýto server súbor. Po jeho úspešnom umiestnení vám stránka náhodne vygeneruje odkaz, cez ktorý sa dá tento súbor sťahovať. Hlavnou výhodou je to, že vo väčšine prípadov nie ste obmedzovaní.

To je však relatívne, pretože sťahovať niekoľko súborov naraz nie je možné. Medzi jednotlivými stiahnutými súbormi musíte istú dobu počkať. Väčšinou je tento čas na úrovni päť, desať, tridsať, šesťdesiat, alebo sto minút. Obmedzená býva aj veľkosť súborov, počet ich stiahnutí alebo niečo iné.

Aj keď na prvý pohľad môžu Fileshare servery prinášať množstvo nevýhod, používa ich nespočetne mnoho ľudí a obsahujú obrovské množstvá dát. Existuje veľa užívateľov, ktorí si radi zaplatia, aby na týchto serveroch neboli obmedzovaný a mohli zdieľať naozaj čokoľvek.

V ďalšom dieli sa lepšie pozrieme na najväčšie zahraničné servery takéhoto typu.

Neprehliadnite: