IT: euro nám prinesie stabilitu

Tlačový servis  /  01. 04. 2008, 12:00

Slovenské IT firmy vítajú skoré prijatie eura. Vďaka spoločnej mene sa totiž zvýši ich prestíž v zahraničí a dostanú sa tiež do výhody oproti konkurentom z okolitých krajín. Pri spolupráci so zahraničnými partnermi už nebudú musieť kalkulovať s kurzovým rizikom. Ďalšou výhodou tiež budú jednotné ceny pre domácich i zahraničných klientov.

Slovenský IT priemysel očakáva plánované prijatie eura začiatkom budúceho roka s optimizmom. Dôvodom je predpoklad, že spoločná mena takýmto firmám ešte zvýši dôveryhodnosť u ich zahraničných partnerov. Vďaka cenám vyjadreným v eurách sa totiž medzi nimi značne zjednoduší spolupráca. To bude mať vplyv nielen na rast odvetvia, ale posilní aj jeho konkurencieschopnosť v porovnaní s IT firmami Višegrádskej štvorky.

 

České, maďarské i poľské spoločnosti budú po našom prechode na euro v nevýhode. Na rozdiel od slovenských kolegov budú počas medzinárodnej spolupráce stále musieť operovať s hrozbou zmeny kurzu. „Nemáme záujem zarábať na kurzovom riziku, radšej uprednostňujeme stabilitu, ktorú mena prinesie,“ hovorí Marian Mayer, business development manager zo softvérovej spoločnosti Aston ITM. Dôležitá však podľa neho bude i hodnota fixného kurzu.

 

Posilňovanie koruny v súčasnosti spôsobuje, že pri spolupráci so zahraničnými spoločnosťami sú dohodnutá a konečná cena často rozdielne. „Kurzové riziko na našej strane je pomerne veľké a zabezpečovanie flexibility ceny je voči zákazníkovi vždy problémové,“ dopĺňa Marian Mayer. Po prijatí eura sa však i pri dlhšie trvajúcom pozdržaní nebude celková cena meniť, čoho dôsledkom bude väčšia stabilita. Prijatie spoločnej meny sa dotkne aj cenníkov za služby, ktoré sa zjednotia pre domácich i pre zahraničných klientov.

Neprehliadnite: