Japonci sú o krok bližšie k Super 3G

Vladimír Bálint  /  27. 03. 2008, 00:00

Japonský mobilný operátor NTT DoCoMo a.s. dosiahol počas testovania budúcej 3G technológie sťahovaciu rýchlosť 250Mbit/s

Rýchlosť bola dosiahnutá v blízkosti vývojárskych laboratórií operátora v meste Yokosuka, v Japonsku. Je to najnovší úspech spoločnosti NTT DoCoMo, ktorý ju priblížil k možnému komerčnému spusteniu novej technológie, začiatkom nasledujúceho desaťročia. Technológia nazývaná aj Super 3G, je jedným z množstva systémov, ktorý je zahrnutý aj v dokumente Long Term Evolution. Tento dokument vytvorila organizácia 3GPP a sú v ňom ustanovené štandardy pre 3G mobilné siete. DoCoMo začal pracovať na technológii Super 3G v júli v roku 2006. Jeho cieľom bolo za pomoci technológie vyplniť obrovskú medzeru medzi súčasnou technológiou HSDPA a mobilnými sieťami 4G.

Prvé 3G systémy boli schopné prenosu dát v rýchlostiach až 384 Kbit/s. Príchodom tzv. 3,5G technológie nazývanej HSDPA je možné sťahovať dáta v megabitoch za sekundu. Sieť operátora NTT DoCoMo v Japonsku, aktuálne ponúka sťahovacie rýchlosti až 3.6 Mbit/s a od 1. apríla bude možné sťahovať rýchlosťou až 7.2 Mbit/s. Tento druh siete dokáže poskytovať rýchlosti až okolo 100Mbit/s, avšak stále to je veľký rozdiel oproti 4G s rýchlosťami 1 Gbit/s.

Operátor NTT DoCoMo už ale počíta aj s 4G sieťou. Počas testovania 4G systému bol dosiahnutý prenos s rýchlosťou takmer 5 Gbit/s. Príjemca dát sa pohyboval rýchlosťou 10 km/h. Operátor dúfa, že vývoj technológie Super 3G bude ukončený koncom roku 2009. To by znamenalo, že komerčné spustenie by mohlo začať už v roku 2010.

Viac podrobností ohľadom Super 3G bude odprezentovaných na výstave CTIA Wireless 2008, ktorá začína v Las Vegas 1. apríla.

Keďže sa operátori snažia vyžmýkať zo svojich sietí maximum, komerčné spustenie Super 3G by mohlo znamenať, že by 3G technológia vydržala ešte niekoľko rokov. To bude ale závisieť aj od požadovaných rýchlostí aplikácií a používateľov.

Zdroj: computerworld.com

Neprehliadnite: