Mininova testuje vysielanie videa cez BitTorrent

Vladimír Bálint  /  26. 03. 2008, 08:34

Stránka mininova.org, zaoberajúca sa distribuovaním torrentových súborov, oznámila beta testovanie služby umožňujúcej používateľom prezeranie videa naživo v rámci internetovej siete BitTorrent.

Služba funguje cez prehrávač Swarmplayer, ktorý má otvorený zdrojový kód. Prehrávač bol vyvinutý spoluprácou Technical University Delf a Free University Amsterdam. Tím Tribler, ktorý prehrávač vyvíja, úzko spolupracuje s rôznymi televíznymi stanicami. Nedávno dostal od Európskej únie štedrý grant v hodnote vyše 14 miliónov eur na podporu výskumu peer-to-peer technológií.

Myšlienka vysielania videa cez torrentové súbory, teda akýsi BitTorrent YouTube, sa určite nebude pozdávať mnohým proti pirátskym organizáciám. Veď jediné, čo bude musieť pirát urobiť, je stiahnuť si a nainštalovať BitTorrent klient, nájsť internetový vyhľadávač, stiahnuť torrentový súbor, otvoriť rôzne porty na firewalle a routeri a počakať kým sa súbor začne po kúskoch sťahovať. Potom už len stlačiť PLAY, usadiť sa a vychutnať si bezplatné prehrávanie videa vo vysokej kvalite.

Avšak vzbudený záujem niektorých staníc o túto technológiu, ako napríklad BBC, ukazuje jej možné komerčné využitie. Aktuálny prehrávač pre internetové vysielanie, iPlayer, ktorý používa televízia BBC, využíva veľkú časť z drahej šírky prenosového pásma, pričom nie je až taký populárny. BBC by tak mohla ponúkať prehrávač, ktorý by bol rovnako praktický a jednoduchý ako používanie prehrávača iPlayer. Rozdiel by bol iba v tom, že na prenos dát by sa využívala sieť BitTorrent. Firma by vďaka tomu dosiahla významné úspory na prenesených dátach.

Zatiaľ budeme musieť počkať, či protokol BitTorrent, ktorý nebol písaný na vysielanie dát v reálnom čase, zvládne prenos dát, ktorý je citlivý na čas. Bol totižto vytvorený za účelom sťahovania malých častí z veľkých súborov v rôznej sekvencii.

Zdroj: bit-tech.net
 

Neprehliadnite: