IBM predpovedá jednotnú budúcnosť komunikácie

Vladimír Bálint  /  23. 03. 2008, 16:54

Jedna z najstarších počítačových firiem, IBM, predpovedá 5 trendov, ktoré v budúcnosti zmenia spôsob podnikania a komunikáciu.

Mike Rhodin, generálny manažér dcérskej firmy IBM Lotus software vyslovil nasledujúce predpovede:

  1. Virtuálne pracovisko sa stane stane úplne bežným. Nebude potrebné opustiť kanceláriu, keďže si ju budeme nosiť so sebou. Pevná telefónna linku a stolové počítače postupne vymiznú a nahradia ich mobily a laptopy, ktoré plne zastúpia možnosti kancelárie. Pracovať tak bude možné prakticky kedykoľvek a kdekoľvek. Pomocou sociálnych sietí budeme virtuálne stretávať našich priateľov. Tieto siete nám budú z veľkej časti nahrádzať osobný kontakt. Spôsoby akými ľudia pracujú budú zmenené globalizáciou a novodobým trendom nazývaným ,,green business“, ktorý presadzuje napríklad zníženie cestovania a posilnenie práce v domácom prostredí.

  2. Instant Messaging (IM), VoIP a iné spôsoby umožňujúce komunikáciu a posielanie súborov v reálnom čase, sa stanú bežnými a nahradia tak email. Tak ako sa email stal v biznise nutnosťou, tak sa v nasledujúcich rokoch sa očakáva, že práve IM a programy jemu podobné sa stanú preferovaným spôsobom komunikácie. To má mať za následok rýchle osvojenie tohto druhu komunikácie, ktorou bude možné zastihnúť kohokoľvek, rovnako ako mobilom.

  3. Spoločnosti rozšíria schopnosti komunikačných programov, aby mohli priamo spolupracovať s rôznymi biznis aplikáciami. To pomôže zefektívneniu obchodného procesu.

  4. Na nátlak verejnosti sa úplne odstránia zábrany medzi obchodnou a verejnou  informatickou sférou a to vďaka súčinnosti jednotlivých informačných systémov a otvorených zdrojových kódov aplikácií. Hromadné stretnutia uskutočnené za pomoci IM, či sociálnych sietí umožnia podnikom a jednotlivcom lepšie spolupracovať, vďaka čomu sa zefektívni obchodný proces i naše životy.

  5. Definícia stretnutia sa radikálne zmení. Nebudeme ich takmer vôbec plánovať a budú trvať len chvíľku. Stretnutia budú ohľadom toho čo potrebujeme. Naše stretnutia budú prebiehať v trojrozmernom virtuálnom svete, aký poznáme z  online hier. Poskytne tak čo najreálnejší zážitok, ktorý budú požadovať zamestnanci ďalšej generácie, pracujúci v rodinnom prostredí.

Zdroj:ibm.com

Neprehliadnite: