Verizon Wireless a AT&T vyhrali dražbu o 700 MHz pásmo v USA

Vladimír Bálint  /  23. 03. 2008, 12:21

Dvaja najväčší poskytovatelia mobilnej komunikácie vyhrali veľkú dražbu, ktorá skončila tento týždeň. Začína sa tak konkurenčný boj, ktorý môže zákazníkom priniesť nižšie ceny.

Federálna komisia pre komunikáciu, ktorá viedla celú aukciu, ju v utorok ukončila a oznámila, že spoločnosti Verizon Wireless a Vodafone Group spolu odkúpili najväčší blok. Spoločnosti zaplatili 9,6 miliardy dolárov za 108 licencií. AT&T odkúpila 227 licencií za 6,6 miliardy. Spoločnosť Verizon vstupovala do aukcie so zámerom dobehnúť firmu AT&T, ktorá je najväčším poskytovateľom bezdrôtovej komunikácie.

 

Ponuka firmy Google, ktorá bola 4,7 miliardy dolárov za skupinu frekvencií, známou pod názvom Blok C, ktorá môže byť použitá na celonárodnú komunikáciu a dátové služby, bola prebitá. Google vstúpil do dražby s takou vysokou ponukou hlavne pre zmenu pravidiel, ktorá viedla k povinnému otvoreniu Bloku C pre konkurenčné zariadenia a spoločnosti. Snažil sa tak vytvoriť pole pôsobenia pre svoj open-source operačný systém pre mobily nazývaný Android. Tieto pravidlá tak platia iba pre firmu Verizon, ktorá pásmo otvorí priebehom roka. AT&T, ktoré svoju sieť otvoriť nemusí, tak urobí tiež. Google teda síce prehral, no zároveň i vyhral.

 

Celková cena dražby sa vyšplhala na 19,12 miliardy dolárov po viac ako siedmich týždňoch tajného draženia. Táto cena nezahŕňa cenu bloku, ktorý nebol vydražený pre nedosiahnutie minimálnej ceny. Nové pásmo používa frekvencie v 700 MHz pásme, ktoré sa používalo televíznymi stanicami. Signály v týchto frekvenciách prechádzajú stavbami lepšie ako súčasné mobilné signály. Tie fungujú v pásme 850MHz a 1900 MHz. Zákazníci budú teda nútení kúpiť si nové zariadenia, kompatibilné s novými frekvenciami, inak nebudú schopní využívať služby, ktoré sú v nej poskytované.

Zdroj: nytimes.com


 

Neprehliadnite: