Ubuntu 8.04 Beta je na svete

Tomáš Kusenda  /  22. 03. 2008, 00:58

Najpopulárnejšia desktopová distribúcia Linuxu, menom Ubuntu, sa dočkala novej aktualizácie. Tá však nie je finálna. Následníkom terajšieho Ubuntu Linux 7.10 sa má stať Ubuntu Linux 8.04. Ten po mnohých Alpha verziách prináša svoju prvú Beta verziu.

Tá je určená na testovanie, nie je však odporúčaná do ostrej prevádzky. Oproti svojmu predchodcovi s číslom 7.10 prináša mnoho zmien. V Ubuntu 8.04 nájdete napríklad nový X-server Xorg 7.3, jadro 2.6.24, Gnome 2.22. Vďaka funkcii PolicyKit nastavíte každému užívateľovi a programu detaily prístupu. Vďaka tomu oprávnenia superadmina nemusí mať každý program.

Multimediálny software zahŕňa programy ako Brasero, ktorý slúži na napaľovanie CD/DVD, BitTorrentový klient má meno Transmission, Audio prehráte cez PulseAudio, internet prezriete cez Mozilla Firefox 3 beta 4 a iné pracovné plochy je možné spravovať pomocou programu Vinagre.

Viac informácii vrátane popisu systému, screenshotov a downloadu nájdete na adrese ubuntu.com/testing/hardy/beta.

Na inštalačnom CD nájdete aj software menom Windows Wubi. Ten vytvorí na partícii s adresárom Windows zložku Ubuntu, upraví súbor boot.ini a nastaví Multiboot. Vďaka tomu je možné mať na jednom pevnom disku aj Windows aj Linux a to bez nutnosti akýchkoľvek zásahov do systému.


Autor: Tomáš „Kusi“ Kusenda

Neprehliadnite: