Digitalizáciu v Európe vedú satelity

Tlačový servis  /  21. 03. 2008, 13:49

ES ASTRA, súčasť skupiny SES (Euronext Paríž a burza Luxemburg: SESG), oznámila, že podľa posledného prieskumu je 83% domácností, ktoré sú vybavené satelitným prijímačom TV vysielania, v rámci Európy a Severnej Afriky digitálnych.

Toto číslo predstavuje štvornásobok v porovnaní s káblovým príjmom, kde len 20 percent domácností v priemere prijíma digitálne vysielanie. S 58 percentným podielom z celkového počtu digitálnych domácností predstavuje satelit najpopulárnejšie riešenie pre digitálny príjem. Ide o výsledky posledného SES ASTRA satelitného monitoringu, ktoré boli včera prezentované v Londýne.

Z celkového počtu 239 miliónov domácností s analógovým a digitálnym TV príjmom v 35 krajinách Európy a Severnej Afriky, v ktorých sa prieskum uskutočnil, je takmer 100 miliónov digitálnych a z nich je takmer 56,8 miliónov domácností vybavených digitálnym satelitným prijímačom. 41,1 miliónov domácností prijíma digitálne vysielanie priamo zo satelitov ASTRA alebo SIRIUS. Viac ako 99% európskych televíznych kanálov vysiela digitálne. Kombinované satelitné systémy SES ASTRA a SES SIRIUS spolu pokrývajú analógovým a digitálnym signálom 117,2 miliónov domácností v rámci Európy a Severnej Afriky. 50,3 miliónov z nich prijíma signál priamo zo satelitu ASTRA alebo SIRIUS (Direct to home - DTH - „Priamo do domu“). Zvyšných 66,9 miliónov domácností prijíma satelitný signál cez kábel.

Každý rok sa pravidelne uskutočňuje SES ASTRA satelitný monitoring prostredníctvom popredných analytických spoločností v jednotlivých krajinách. V rámci tohto monitoringu sa koncom minulého roka uskutočnilo v celej Európe viac ako 70 000 telefonátov a priamych rozhovorov. Metodika a výsledky monitoringu sú kontrolované nezávislými inštitúciami. Platformy satelitov ASTRA a SIRIUS v Európe zahŕňajú vysielacie stanice ako Sky vo Veľkej Británii, Canal + vo Francúzsku, Premiere v Nemecku, Sogecable v Španielsku, Canal Digitaal v Holandsku, UPC, Czech Link a Sky Link v krajinách strednej a východnej Európy.

„Náš najnovší Satelitný monitoring potvrdzuje, že satelity jasne vedú v procese digitalizácie po celej Európe a zostávajú aj naďalej najobľúbenejšou formou prijímania digitálneho signálu,“ hovorí Alexander Oudendijk, Chief Commercial Officer spoločnosti SES ASTRA. „Satelit bude aj naďalej najrýchlejšie rastúcou televíznou infraštruktúrou. V priebehu posledných piatich rokov sme v sledovaných 35 krajinách zaznamenali 50 percentný nárast pokrytia satelitmi. Satelity ASTRA a SIRIUS opakovane dokázali, že ako systém priameho prijímania televízneho signálu majú v rámci Európy vedúce postavenie.“

Neprehliadnite: