Hojko: Neplánujem budúcnosť, nerobím si plány, ako bude, tak bude

Peter Greša  /  10. 03. 2008, 00:00

Dnes som si pre Vás pripravil rozhovor s adminom jedného z najväčších diskusných fór na Slovensku. Ak Vás zaujíma, prečo predal sesterské fórum Lamky.Net a či na svojom fóre zarába, čítajte ďalej. Admin Hojko.com sa rozhodol ostať v anonymite.

Ako vlastne vzniklo Hojko.com? Prečo ste sa rozhodli založiť diskusné fórum? Čo Vás k tomu viedlo?

O mesiac to budú štyri roky čo existuje fórum. Mal som hosting, nevedel som čo s ním a tak mi kamarát (ehmo) povedal, aby som skúsil založiť fórum. Založil som a zdá sa, že sa celkom uchytilo. Pôvodný plán nebol vôbec o tom, aby to bolo diskusné fórum, až neskoršími zmenami sa fórum pretransformovalo na čisto diskusné fórum.
 

Zmenilo sa nejako fórum od svojho vzniku?

Áno. Fórum prešlo viacerými zmenami, či to boli zmeny po grafickej stránke, rozdelenie a kategorizovanie fóra alebo rôzne menšie úpravy. Veľkou zmenou bol aj prechod z domény hojko.sk na doménu hojko.com.
 

Prečo došlo k zmene domény na hojko.com?

Registrácia slovenských domén bola problematická, tento systém považujem za zbytočne komplikovaný a tým boli spôsobené aj naše problémy. Preto sme sa rozhodli prejsť na .com doménu, ktorá je lacnejšia, je možné ju zaplatiť na niekoľko rokov vopred a tým sa dá vyhnúť problémom.
 

Sprevádzali fórum nejaké problémy?

Problémy boli, sú a budú. Azda ten najpamätnejší je ten, že fórum bolo “hacknuté”. V čase krátko po spustení fóra sa v phpBB objavila bezpečnostná diera, ktorá nebola zaplátaná a niekto toho zneužil. Skúsenosti a aj samotná podpora a komunita okolo phpBB bola v tom čase dosť chabá, postupom času sa to zlepšilo a dnes už existuje aj slovenská komunita, ktorá dokáže veľmi dobre poradiť. V minulosti som mal možnosť vidieť veľa stránok, ktoré doplatili na podobné bezpečnostné diery, dnes je to už však lepšie a ľudia si dávajú väčší pozor na bezpečnosť.
 

Kedy ste sa začali zaujímať o počítače a internet?

S počítačom pracujem od jesene 1993, s internetom je to od roku 1996.
 

Aká bola Vaša prvá stránka?

Nespomínam si, určite to bolo v časoch keď som mal možnosť spoznávať internet. Prvé pokusy vznikali v programe FrontPage, stránky boli krikľavé, na pozadí veľký obrázok a keby som sa mal na to pozrieť dnes, tak sa len chytím za hlavu a hanbím sa.
 

Čo Vám najviac vadí na Vašom fóre? A z čoho máte naopak najväčšiu radosť?

Ťažká otázka..., zrejme sú to ľudia, ktorí navštevujú fórum. Vždy sa nájde niekto, kto píše nevhodné príspevky, uráža ostatných užívateľov, zakladá nezmyselné témy a podobne. Taktiež sú to pripomienky užívateľov ku zmenám na fóre, nedá sa vyhovieť všetkým a keď niečo upravíme, aby boli užívatelia spokojní, opäť na nájdu užívatelia, ktorým sa to nepáči, chceli by tieto zmeny vrátiť späť a z toho vznikajú hádky. Veľakrát je ťažko zareagovať, pretože to v človeku niekedy až vrie a tak nie je jednoduché zachovať chladnú hlavu. Pravidelne sa mi stáva, že mám napísaný príspevok, dlhý príspevok, ale nakoniec ho radšej neodošlem, pretože si uvedomím, že som ho písal s príliš veľkými emóciami a reakcie na taký príspevok by boli asi dosť negatívne.
 

V dnešnej dobe je väčšina stránok tvorená za účelom zisku. Máte fórum pre potešenie, alebo pre zárobok?

Keď som zakladal fórum, vôbec ma nenapadlo, že to budem robiť za účelom zisku. Bránil som sa reklame, keď bolo potrebné zmeniť hosting, spravili sme zbierku na nový. Postupne časom ako fórum rástlo, tak začali pribúdať problémy s hostingom, zmenili sme ich niekoľko, ale nikde sme nevydržali dlho. Na konci roku 2006 prišiel Google s produktom Adsense aj na Slovensko, ktorý sme vyskúšali a nechali na fóre, či sa uchytí. Po čase sme začali uvažovať o kúpe vlastného servera, ktorý sme aj kúpili a momentálne na ňom beží fórum. Zarobiť sa na tom nedá, ale kým server uživí sám seba, tak je dobre.
 

Na akých serveroch beží Hojko?

Je to len jeden server – dual core procesor, 3GB pamäte, disky v RAID polí. Nie je to nič výnimočné, ale zatiaľ stačí.
 

Aké má Hojko výhody oproti konkurenčným fóram, ktorých v poslednej dobe vzniká ako húb po daždi? Taktiež máte na fóre zaujímavé módy, mohli by ste nám o nich niečo povedať?

Neviem odpovedať, pretože konkurenciu nesledujem a tak neviem čo ponúkajú užívateľom. Každé takéto fórum ma v niečom výhody a nevýhody, niekoho poteší pekný vzhľad fóra, niekoho široká komunita, iného zase kvalita diskusie, ale poznám aj takých ľudí, ktorí pôsobia na viacerých fórach a aktívne sa zapájajú do diskusií.

Módov a rôznych úprav je na fóre skutočne veľa, ale nepamätám si poriadne na ne, pretože veľká časť sa pridávala už pred viac ako dvomi rokmi. Tou poslednou veľkou a azda najdiskutovanejšou zmenou bolo pridanie funkcie na hodnotenie užívateľov známeho pod menom Karma. Táto zmena priniesla niekoľko rozsiahlych diskusií, hádok, rôznych názorov. V niektorých prípadoch rozhádala ľudí, v iných zase spojila. Niekedy je zábavné čítať si hlášky, ktoré si užívatelia posielajú medzi sebou, pár z nich je pre pobavenie uvedených aj na fóre, inokedy sa vyskytnú zbytočné nadávky, ktoré niekedy hraničia až so zdravým rozumom.

Fórum má určite čo ponúknuť veľmi širokej skupine ľudí, či už sa chce niekto len vyrozprávať zo svojich problémov, podiskutovať o tom čo sa deje v politike, športe, alebo potrebuje poradiť s technickým problémom..., na fóre sa vždy nájde veľa ľudí, ktorí radi pomôžu. Nemusia to byť len ľudia, ktorí pomáhajú, ale práve samotné fórum, ktoré za svoju dobu nazbieralo obrovské množstvo informácií, ktoré sa dajú jednoducho nájsť. Myslím si, že na fóre sa vytvorila zabehnutá komunita užívateľov, kde je vidieť kto patrí to tzv. ,,jadra”. Toto jadro sa každým dňom rozrastá a každý užívateľ prispieva svojou troškou. Snažíme sa užívateľom vychádzať maximálne v ústrety, aj keď nie vždy sa dá spraviť kompromis. Práve táto ústretovosť nás čiastočne odlišuje od ostatných fór. Niekedy sa nápady užívateľov realizujú takmer okamžite a fórum dostáva niečo viacej k svojej výnimočnosti.

K malej výnimočnosti patria aj logá, ktoré sa robia pre rôzne príležitosti. Je to inšpirácia od Googlu a myslím, že je to takým malým spestrením. Veľa ľudí poteší, keď sa na deň objaví nové logo, či je to logo na Valentína, na Veľkú noc, k Pamiatke zosnulých, Vianoce, Silvester, rôzne dni (Deň detí, Medzinárodný deň žien, Deň osamelých, Deň boja za slobodu a demokraciu, Svetový deň bez tabaku, Deň narcisov atď...). Logá je možné pozrieť na tejto stránke: http://uplink.sk/hojko
 

Koľko ľudí sa podieľa na chode celého fóra?

Ak dobre počítam, tak je to jedenásť ľudí – dvaja administrátori a deväť moderátorov (z ktorých je jeden zároveň aj grafik). K tomu by som mohol pripočítať ešte pár známych, ktorí sú ochotní pomôcť v prípade problémov so serverom alebo so scriptami. Dôležití sú však užívatelia, pretože bez nich by nebolo čo spravovať.
 

Vaše fórum malo kedysi sesterské  fórum Lamky.net, kde ste boli tiež admin. Prečo ste toto fórum predali?

Informácia o tom, že fórum bolo predané ma trochu prekvapila, pretože o tom vedelo len pár ľudí, ale ako vidím, tak reči sa šíria rýchlo alebo má niekto dobré zdroje.

Hlavným dôvodom boli problémy so serverom – bolo potrebné prejsť na vlastný server, no nakoľko na tomto fóre nebola žiadna reklama, tak na všetko sa museli poskladať užívatelia. Neustále problémy a výpadky, nefunkčnosť niektorých vecí..., to všetko malo za následok, že toho bolo až moc a jedného dňa pohár vody pretiekol a bol koniec. Fóra sa chytil človek, ktorý sa rozhodol venovať tomu svoj čas, peniaze a ako vidím, tak zatiaľ sa darí.
 

Hovorí sa, že o kúpu fóra sa zaujímalo už veľa ľudí. Čo je na tom pravdy?

Neviem kde sa to hovorí, keďže o tom vedelo minimum ľudí, dokázal by som ich spočítať na jednej ruke. Je pravda, že ponuka bola, nebola to malá suma, ale vzhľadom na to koľko času som nad fórom presedel, tak to jednoducho nešlo. Navyše nie je pravda, že tých ľudí, ktorí sa seriózne zaujímali o kúpu bolo veľa. Dá sa povedať, že atraktívna ponuka bola len jedna.
 

 Máte okrem Hojko.com na internete ešte nejaké projekty?

Momentálne už nie, zároveň som aj rád, pretože toho bolo niekedy až moc. Pôvodne boli štyri, jeden pre nedostatok času a preto, že sa mi nechcelo tomu venovať, tak skončil. Druhý som predal. Na poslednom projekte som ukončil pôsobenie len nedávno.
 

Aké máte s fórom plány do budúcnosti? Máte nejaké hlavné ciele?

K tejto otázke sa mi najviac hodí citát pána Milana Lasicu: ,,Nepátraj, čo bude potom, nehľaď na svet s nechuťou, kto sa zmieril so životom, zmieri sa aj so smrťou.”

Neplánujem budúcnosť, nerobím si plány, ako bude, tak bude. Jediným cieľom je, aby fórum rástlo, aby sa na ňom ľudia cítili dobre, aby pomohlo čo najviac ľuďom v prípade problémov a hlavne, aby sa nám vyhýbali problémy.

 

Ďakujeme za rozhovor a prajeme Vám do budúcnosti veľa úspechov.

 

Neprehliadnite: