Aukcia na 700 MHz pásmo sa skončila, víťaz je neznámy

Vladimír Bálint  /  19. 03. 2008, 19:14

Rekordných takmer 20 miliárd dolárov zaplatí víťaz aukcie na 700 MHz frekvenciu v USA. Tá sa má začiatkom roka 2009 uvoľniť po prechode televíznych spoločností z analógového na digitálne vysielanie.

Americká vláda ukončila aukciu už včera dosiahnutím ceny 19,59 miliardy dolárov. Výslední dražitelia cenného pásma neboli okamžite známi. Analytici predpokladajú, že víťazmi časti pásma, nazývaného Blok C, sa stala firma Verizon Wireless, ktorá je súčasťou spoločnosti Verizon Communications, alebo Vodafone Group. Pásmo 700 MHz frekvencie, je celonárodné vlnové vysielanie. Je ho možné chytiť aj pri veľkých vzdialenostiach a dokáže prejsť tenkými stenami. Predseda Federálnej komisie pre komunikáciu tvrdí, že toto pásmo je veľmi cenné a bude hrať významnú úlohu pri poskytovaní nových bezdrôtových služieb.

Pásmo C je tiež lákavé aj pre internetového lídra Google, ktorý by ho spravil prístupným pre každé zariadenie, či aplikáciu. Víťazi stoviek licencií budú verejnosti oznámení v priebehu niekoľkých dní. Oficiálneho vyhlásenia sa teda dočkáme až po tom čo bude aukcia odobrená ďalšími orgánmi.

Dražba začala 24. januára a spoločnosti, ktoré sa do nej zapojili museli prejsť 260 dražiteľských konaní. Sú medzi nimi firmy ako AT&T a EchoStar Communications či potencionálni noví hráči na trhu ako napríklad Google. Podľa pravidiel Federálnej komisie pre komunikáciu museli byť identity dražiteľov počas aukcie utajené, aby nedošlo k ich zvýhodňovaniu.


Koniec aukcie odlúči od celkového pásma jeho časť, Blok D. Podľa pravidiel bude víťaz Bloku D povinný umožniť polícií, hasičom a iným záchranným a bezpečnostným službám jeho používanie v prípade pohotovosti. Komisia mohla rozhodnúť o samostatnej aukcii pre Blok D a za pomoci zmenených pravidiel a iných cenových podmienok ju tak spraviť viac atraktívnejšou. Predstavitelia komisie odmietli komentovať ako budú ďalej postupovať.


Zdroj: msnbc.msn.com

Neprehliadnite: