Gates: Zažijeme desaťročie významných zmien

Vladimír Bálint  /  17. 03. 2008, 00:00

Bill Gates predpokladá, že nasledujúce desaťročie prinesie viac zmien v informačných technológiách ako to minulé. Zmeny sa majú týkať najmä spôsobu používania televízora, telefónu, či možností vkladania informácií do počítača.


Gates tvrdí, že tieto zmeny budú veľmi významné a premietnu sa vo viacerých stránkach nášho života. Počítače už celkom zmenili spôsob akým fotíme, nakupujeme, získavame informácie, no ďalšie odvetvia majú byť ovplyvnené počítačmi až v priebehu ďalších desiatich rokov. Sú tak ešte mnohé oblasti, ktoré veľmi nepocítili digitalizáciu.

Bill Gates predpokladá, že:

  • Televízia a internet budú stále viac prepojené. Budú poskytovať správy a reklamy šité na mieru. Ľudia budú viac pozerať svoje domáce video a televízia sa stane niečim úplne iným.
  • Telefóny budú stále lepšie zvládať video, e-maili a iné typy médií. Rozpoznávanie hlasu umožní používateľom spýtať sa na napríklad najbližšiu reštauráciu.
  • Väčšina softvéru a celkovo dát bude dostupná cez internet namiesto uskladňovania v počítači.
  • Používatelia počítača budú mať okrem myši a klávesnice viac možností na vloženie informácií. Rozpoznávanie hlasu a ručne písaného písma bude naberať na popularite. Počítače ako také vymiznú z pracovných stolov a budú nahradené obrazovkou zabudovanou do stola a ovládané hlasom a kamerami citlivými na pohyb.
  • Veľa škôl zamení učebnice a zošity za PC tablety, ktoré pojmú všetky učebnice so zošitmi a umožnia obohatiť učebný proces o video, hudbu a iné média. Taktiež by mohol umožniť všetkým žiakom prístup na internet, ktorý by mohol nahradiť školskú knižnicu.

Gates je veľmi optimistický ohľadom budúcnosti technologického priemyslu a neznepokojuje ho ani momentálna situácia americkej ekonomiky. Vraví že nič nemôže tento rýchly pokrok zastaviť.

Zdroj: infoworld.com

Neprehliadnite: