iPhone SDK si stiahlo už vyše 100 000 ľudí

Vladimír Bálint  /  13. 03. 2008, 00:00

Počet ľudí, ktorí si stiahli beta verziu softwareového balíka na vývoj aplikácií (software development kit - SDK) pre iPhone a iPod touch dnes presiahol číslo 100 000. Toto číslo sa podarilo dosiahnuť za štyri dni od jeho uvoľnenia.


Balík ponúka rovnako bohatú paletu nástrojov a funkcií s akou pracujú aj vývojári spoločnosti Apple. Veľký záujem bol zjavný už pri video prezentácii balíka, ktorú zhliadlo vyše milióna ľudí. Apple taktiež predstavil aj novú časť svojho online obchodu - App Store. Jej účelom je umožniť vývojárom prezentovať a predávať nimi vytvorené aplikácie pre iPhone, alebo iPod touch. Vďaka balíku bude umožnené každému schopnému vývojárovi zarobiť si pomocou App Store. V prípade predaja aplikácie získa vývojár až 70 % z predajnej ceny jeho aplikácie. Tento vysoký percentuálny podiel a fakt, že vďaka App Store bude daná aplikácia dostupná prakticky kdekoľvek na svete, môže viesť k veľkým ziskom aj pri jednej úspešnej aplikácii.

Poprední vývojári ako AOL, Electronic Arts, Epocrates, salesforce.com a Sega, už demonštrovali možnosti vývojového balíka vydaním niekoľkých aplikácií. Očakáva sa, že trend rastu počtu vývojárov bude pokračovať. Firmy, ako napríklad THQ Wireless, vidia v oboch zariadeniach potenciál skvelej hernej konzoly. Majú v pláne oprášiť také herné klasiky ako PAC-MAN, či Galaga, ktoré môžu skvelo využiť inovatívne funkcie iPhonu a iPodu touch.

Beta verzia vývojového balíka je zadarmo a je celosvetovo dostupná. Môžete ju stiahnuť na adrese: http://developer.apple.com/iphone/program. Balík je možné používať len pod Mac OS X.

Zdroj: macdailynews.com

Neprehliadnite: