Nový GPU z dielne AMD

Vladimír Bálint  /  10. 03. 2008, 00:00

Firma Advanced Micro Devices (AMD), ktorá sa zaoberá výrobou počítačových čipov, ohlásila výrobu novej série. Jej úlohou by malo byť zvýšenie grafického výkonu matičných dosiek.

Nový grafický procesor (GPU) by sa mal volať AMD 780. Jeho cieľom je vo veľkej miere sa presadiť na trhu s integrovanými grafickými kartami. Procesor ponúka veľké zlepšenie grafického výkonu pri hraní počítačových hier, prehrávaní videa vo vysokom rozlíšení za rozumnú cenu.

Procesor je taktiež plne kompatibilný s DirectX 10, na ktorom sú graficky stavané najnovšie hry. Zakomponovaná funkcia UVD (Unified Video Decoder), zabezpečuje hladké prehrávanie videa, bez trhania a vypadávania obrazu. Zabraňuje mu tým, že dáta prehrávaného videa smeruje priamo do grafického procesora, ktorý je na operácie s nimi lepšie uspôsobený a nie do hlavného procesora. Procesor je tichý a veľmi sa nezahrieva. Vďaka tomu ho je možné použiť aj v rámci kombinácie PC a domáceho kina. Procesor si dokáže sám optimálne nastaviť spotrebu energie, či už počas prezerania Blu-ray disku, alebo v pohotovostnom stave.

 

Grafický procesor AMD 780 môže spolupracovať s dvojjadrovými i štvorjjadrovými procesormi zakomponovanými v matičných doskách značiek AMD a Gigabyte. AMD očakáva, že matičné dosky obsahujúce tento nový procesor, budú stáť o 80 až 100 dolárov menej ako matičné dosky s grafickými procesormi od konkurenčného Intelu.

Spoločnosť detailnejšie predstavila procesor už počas minulo týždňovej európskej výstavy informačných technológií CeBIT. Prvé PC obsahujúce nový procesor, by sa mali na trhu objaviť behom druhého štvrťroku 2008. AMD 780 má prisľúbenú podporu od viac než štyridsiatich partnerov.

Neprehliadnite: