Google dostal od Pentagonu zákaz snímania ich základne

Peter Greša  /  09. 03. 2008, 18:52

Googlu sa v posledných dňoch podarilo poriadne rozhorčiť Pentagon, ktorý zistil že v aplikácií Google Maps sa nachádzajú detailné zábery vojenskej základne Fort Sam Houston v San Antoniu.

Google dostal súhlas od armády na vstup do základne a jej detailné zdokumentovanie, avšak armáda si až neskôr uvedomila potencionálne nebezpečenstvo vyhotovených snímok.

„Mapa ukazovala aktuálnu polohu všetkých ochrankárov , ako sa zdvíhajú závory, dokonca aj ako sa dá vstúpiť a vyjsť z každej budovy. Rokovali sme s predstaviteľmi spoločnosti Google a povedali sme im možné riziká,“ povedal Gene Renuart, náčelník amerického veliteľstva. „Skontaktovala nás armáda a oboznámila nás s možnými rizikami. Pristúpili sme na ich podmienky a zábery z Google Street View odstránili,“ povedal hovorca Googlu Larry Yu, ktorý taktiež vyhlásil, že vyhotovenie týchto snímok bola chyba ich zamestnanca. Okrem toho dostal Google zákaz nakrúcania všetkých amerických základní na video.

Google Street View je súčasť aplikácie Google Maps . Táto služba svoju pozornosť získala už pri jej uvedení na jar v roku 2007. Okrem klasických máp ponúka aj zábery priamo z ulíc rôznych amerických miest. Tieto zábery vyhotovuje špeciálna dodávka Google Van, ktorej fotoaparát je schopný vyhotoviť trojrozmerné zábery s kvalitou vyššou ako 100 Mpx. Pri prezeraní týchto obrázkov na Google Maps sa dokonca môžete pohybovať podľa vlastnej vôle.

Neprehliadnite: