CeBIT: Intel-procesor Atom sa má používať aj v televízoroch

Tomáš Kozoň  /  06. 03. 2008, 17:38

Vedúci podniku Intel, Hans Schwaderer vidí okrem mobilných internetových prístrojov a mini notebookov aj televízory, ako budúcu oblasť použitia pre procesor Atom ktorý bol predstavený na CeBITe. Tým by mal byť televízor schopný pripojiť sa na internet a prístupovať k online filmovým a hudobným archívom. Tento prístup by bol výnimočne jednoduchý, hovori Schwaderer.

Okrem mobilných internetových prístrojov je s Intel Atom procesorom možná aj konštrukcia výnimočne lacných notebookov. Schwaderer tým vidí možnosť sprístupniť internet miliardám ľudí z tretieho sveta.

Intel sa zameriava okrem nového procesoru aj  na tému o efektívnom využití energie. Schwaderer vidí mimo témy Green-IT predovšetkým potenciál riešenia problémov vo veľkých počítačových centrách. Tam je narastajúca spotreba elektriny v posledných rokoch len ťažko pokryteľná a účinné chladenie je takmer nemožné. S procesormi zostrojenými v 45 nanometrovej technológii ponúka Intel základ pre výhodné riešenie efektívneho využitia energie. K tomu ponúka nedávno predstavený modulárny Server, čo je optimálne riešenie pre malé a stredné podniky.

Okrem serverov míňajúcich elektrickú energiu môže v skutku zlepšiť efektivitu prúdu aj infraštruktúra Client. Pritom by sa nemalo hľadieť len na počítače s výnimočne nízkou spotrebou, ale dbať aj na administratívu klientov. Preto vidí šéf Intelu v technike Vpro výhodný prínos pre zníženie prípadov poškodených zákazníkov. Týmto sa šetria nie len náklady, ale aj životné prostredie, napríklad vtedy, keď externý technik nemusí robiť výjazd, ale cez internet dá Vpro počítač opäť do prevádzky, vraví Schwaderer.

Zdroj: zdnet.de

Neprehliadnite: