Real-time zálohovanie od spoločnosti SanDisk

Vladimír Bálint  /  06. 03. 2008, 00:00

Spoločnosť SanDisk oznámila, že tento týždeň počas výstavy CeBIT predstaví svoj FlashBack Adapter. Jeho úlohou by malo byť nebadané zálohovanie vašeho notebooku, počas vašej práce.

Zariadenie je určené pre ExpressCard slot. Vôbec z neho netrčí, ani iným spôsobom neuberá na dizajne notebooku, čo ocenia najmä majitelia, ktorí si potrpia na dizajne. Rovnako ho ocenia aj ľudia, ktorých notebooky obsahujú citlivé dáta. Stačí keď po skončení práce FlashBack Adapter vytiahnu a dáta z notebooku vymažú.

Hlavnou myšlienkou spoločnosti SanDisk, bolo vytvorenie karty, na ktorú by sa kódovali všetky vaše dokumenty a dáta. Kódovanie a záloha prebieha v reálnom čase (real-time), teda počas práce s dokumentami, alebo akýmkoľvek typom dát. Vďaka tomu by v prípade nečakanej chyby a následného pádu systému, či zlyhaniu pevného disku nedošlo k strate dát. Zariadenie ukladá dáta do vloženej karty akejkoľvek kapacity. Podporuje karty typu SD a SDHC.

Celý proces zálohovania je samozrejme možné ovládať. FlashBack Adapter sa dodáva spolu s programom, ktorý umožňuje používateľovi zálohovať vyznačené súbory, alebo zložky. Taktiež vizuálne informuje o zvyšku voľného miesta na karte. Akákoľvek zmena súboru, alebo obsahu zložky, je okamžite zálohovaná na kartu. V prípade ak dôjde k zlyhaniu pevného disku, či inej vade, ktorá bude mať za následok stratu dát, samotný FlashBack Adapter nebude potrebný na obnovenie zálohy, postačí len SD, alebo SDHC karta z adaptéru.

FlashBack funguje na operačných systémoch Windows 2000, Windows XP, alebo Windows Vista. Pod týmito systémami sa dá použiť aj ako čítačka SD kariet. Používatelia majú rovnako možnosť využiť zálohovanie súborov online pomocou služby BeInSync. Táto služba je však spoplatnená, a tak je na majiteľovi, či investuje do bezpečnosti svojich dát ešte ďalšie peniaze. Zariadenie by sa malo dostať na trh v druhom štvrťroku a jeho približná cena by mala byť okolo 30 dolárov.

 

Zdroj: pcmag.com

Neprehliadnite: