Ceny elektronického podpisu sú nižšie

Tlačový servis  /  25. 02. 2008, 20:16

Elektronizácia vo verejnej správe a nízke ceny elektronického podpisu spôsobujú nárast záujmu o jeho využitie. Vstup certifikačnej autority CA Disig na trh priniesol elektronický podpis za najvýhodnejších podmienok na Slovensku. V porovnaní s relevantnou konkurenciou jeho ceny klesli aj o 15 percent.

Certifikačná autorita CA Disig sa od svojho príchodu na trh snaží posunúť slovenský trh elektronického podpisu dopredu. Záujemcom prináša najvýhodnejšie cenové podmienky. Certifikáty pre elektronický podpis (EP) získajú bežní záujemcovia iba za 583 korún/rok vrátane DPH, čo oproti konkurencii predstavuje cenu nižšiu aj o 15 percent. Kvalifikované certifikáty, slúžiace na vytváranie zaručeného elektronického podpisu (ZEP), znamenajú investíciu už len 780 korún ročne.

 

Počet vydaných certifikátov je u nás v porovnaní so zahraničím stále podstatne nižší. Záujem o elektronický podpis podporuje napríklad nízka cena, stúpa však najmä s možnosťami využitia. Teda napríklad s počtom aplikácií, ktoré umožňujú elektronickú komunikáciu s verejnou správou. Vyšší dopyt zase opäť umožňuje znížiť cenu produktu. Je to kruh, ktorý treba niekde prelomiť,“ hovorí Ľuboš Batěk, predseda predstavenstva spoločnosti Disig.

 

Zvyšovanie dopytu po elektronickom podpise je jedným z hlavných tlakov na znižovanie jeho koncových cien. Pri dnešnom stave rozpracovania e-služieb na Slovensku však elektronický podpis s výraznou prevahou stále používajú najmä malí a strední podnikatelia. Až s postupnou implementáciou elektronizovaných úkonov vo verejnej správe začína narastať aj záujem o elektronický podpis medzi bežnými ľuďmi. Kým na konci roka 2006 vydala spoločnosť Disig takmer 6000 certifikátov pre elektronický podpis, medziročne bol záujem o ne trojnásobne vyšší.

 

Súvisiace informácie:

 

Tabuľka:

Prehľad cien vybraných poskytovateľov certifikačných služieb v SR

 

Certifikačná autorita

Certifikát pre EP
(Sk/rok)

Kvalifikovaný certifikát pre ZEP (Sk/rok)

CA Disig

583

780

DTCA

684

946

PSCA (I. CA)

594

832

Všetky ceny v tlačovej správe sú uvedené vrátane DPH.

Pre firemných zákazníkov ponúka Disig možnosť dohodnúť sa na zmluvnej cene.

Neprehliadnite: